Predsjednik Milanović primio studente natjecatelje i osvajače medalja na Europskim sveučilišnim igrama

20. prosinca 2022.
14:46

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas studente, natjecatelje i osvajače medalja na Europskim sveučilišnim igrama 2022., FISU Svjetskom sveučilišnom kupu u borilačkim sportovima i predstavnike Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

Čestitavši studenticama i studentima na sportskim uspjesima predsjednik Milanović rekao im je da cijeni njihov rad i trud jer shvaća koliko je komplicirano biti i student i vrhunski sportaš. „Cijenim tu posvećenost. Nadam se da vam izlaze u susret, to je komplicirano. Vrhunski sport je izniman, vrh skale, to može izgurati jako malo ljudi. Vi ste među njima i moj duboki respekt“, poručio je Predsjednik.

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić rekao je da sustav akademskog sporta na nacionalnoj razini broji preko pet tisuća sportašica i sportaša koji sudjeluju na natjecanjima, a da ih u cijelom sustavu ima i preko 20 tisuća. Kako su prošle godine uspjehom prednjačili studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu, na sjednici Izvršnog odbora Europske sveučilišne asocijacije potvrđene su godišnje nagrade za 2022. godinu, a zagrebačko je Sveučilište proglašeno za najbolje i najaktivnije, istaknuo je Pavletić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića istaknuo je kako Sveučilište podržava svoje studente sportaše te vodi računa da u okviru svojih nastavnih programa vrhunski sportaši imaju poseban tretman kako bi i dalje mogli biti uspješni ne samo u studiranju nego i u sportu.

Europske sveučilišne igre, održane u srpnju ove godine u Łódźu u Republici Poljskoj, jedan su od najvećih multi-sportskih događaja u Europi na kojem sudjeluju europski studenti-sportaši, reprezentativci svojih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola. Ovogodišnje Europske sveučilišne igra okupile su 4800 sportaša s 441 europskog sveučilišta i 37 država, a tijekom dva tjedna održana su natjecanja u 20 sportova. Hrvatski predstavnici osvojili su ukupno 17 medalja u timskim i individualnim sportovima, a uspjehom su prednjačili studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu s četiri zlatne, četiri srebrne i šest brončanih medalja te prestižnom titulom sveučilišta s najvećim brojem osvojenih medalja.

Kao znak svoje potpore akademskom sportu, predsjednik Milanović prihvatio je pokroviteljstvo nad 22. izdanjem sportske manifestacije „UniSport Finals“ i međunarodnom konferencijom o akademskom sportu koje će se održati u lipnju 2023. godine u Poreču.

Osim predsjednika Hrvatskog akademskog sportskog saveza Harisa Pavletića i rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakšića na susretu s predsjednikom Milanovićem bili su prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zgrebu prof. art Jasenka Ostojić, dekan Veleučilišta u Vukovaru doc. dr. sc. Željko Sudarić, predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza te natjecatelji i osvajači medalja – studenti Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Zadru.

Uz predsjednika Milanovića bili su povjerenik Predsjednika Republike za sport izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan