Predsjednik Milanović primio sudionike VI. kongresa hrvatskih povjesničara

19. listopada 2021.
15:43

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u Uredu predsjednika izaslanstvo VI. kongresa hrvatskih povjesničara koji se, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, održao od 29. rujna do 2. listopada 2021. u Rijeci.

Glavna tema kongresa bila je kultura budući da je Rijeka 2020. bila Europska prijestolnica kulture. Kongres su organizirali Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu iz Zagreba te Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci s još nekoliko suorganizatora iz Rijeke i Krka. Na kongresu je sudjelovalo više od dvije stotine hrvatskih povjesničara i nekolicina stranih istraživača hrvatske povijesti, rečeno je na sastanku, a kongresna izlaganja pratilo je više od stotinu nastavnika povijesti iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Iako se hrvatski povjesničari u najvećoj mjeri u svojim istraživanjima bave političkom poviješću, pitanjima kriza i ratova, nacionalnog identiteta i povijesti hrvatske državnosti, sudionici kongresa su istaknuli kako ipak postoji  velik broj povjesničara koji su spremni odazvati se i pozivu na istraživanja kulture i kulturno-povijesne problematike.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednik Znanstvenog odbora kongresa Damir Agičić, predsjednik Organizacijskog odbora kongresa Tomislav Galović, članovi Znanstvenog odbora Neven Budak i Hrvoje Petrić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, članica Znanstvenog odbora i zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora Maja Ćutić Gorup, članovi organizacijskog odbora Dubravka Božić Bogović, Kosana Jovanović, Andrea Roknić Bežanić, Goran Bilogrivić i Feđa Milivojević te Ines Srdoč-Konestra s Filozofskog fakulteta u Rijeci, član Znanstvenog odbora Gordan Ravančić i članica Organizacijskog odbora i tajnica Društva za hrvatsku povjesnicu Marica Karakaš Obradov s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i Suzana Leček s Hrvatskog instituta za povijest, podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za kulturu Zdravko Zima i savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek