Predsjednik Milanović razgovarao s izaslanstvom Hrvatske zaklade za znanost koja je najvažniji financijer znanstvenih istraživanja

24. siječnja 2022.
12:22

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika Republike s izaslanstvom Hrvatske zaklade za znanost. Povod sastanka godišnje je izvješće Hrvatske zaklade za znanost u kojemu su predstavljeni rad i potpore znanstvenim projektima u prošloj godini. U izaslanstvu Hrvatske zaklade za znanost bili su predsjednik Upravnog odbora Zaklade prof. dr. sc. Nikola Ružinski, članovi Upravnog odbora akademik Željko Kaštelan, prof. dr. sc. Milan Mesić, dr. sc. Slavko Perica, prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić te izvršna direktorica izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić.

Nacionalnu zakladu za znanost osnovao je 2001. godine Hrvatski sabor radi promocije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologijskog razvoja te osiguranja potpora znanstvenim, visokoobrazovnim i tehnologijskim programima i projektima. Prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem, predstavnici Zaklade istaknuli su kako je tijekom dvadeset godina svojega rada Zaklada razvila neovisan sustav natječaja, vrednovanja i odabira najboljih projekata i istraživača te postala najvažniji financijer hrvatske znanosti i znanstvenika.

Vođena načelima znanstvene izvrsnosti, nepristranosti i transparentnosti i primjenom međunarodno prihvaćenih mjerila uspješnosti u istraživanjima, Zaklada je do danas iz proračunskih i izvanproračunskih izvora financirala razvoj karijera mladih istraživača i znanstveno-istraživačke projekte u iznosu većem od 1,1 milijardu kuna. Samo u 2021. godini financijska pomoć znanstvenim istraživanjima iznosila je 227 milijuna kuna, rečeno je na sastanku. U razgovoru je zaključeno kako ukupna ulaganja u znanost u Hrvatskoj nisu dovoljna, a predstavnici Zaklade istaknuli su kako je njihov cilj pridonijeti razvoju kojega nema bez znanosti.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Zaklade istaknuli su više od dvije tisuće projekata od kojih su mnogi ostvarili vrhunske rezultate na svjetskoj razini, kao i suradnju koja je ostvarena s više od 900 mladih istraživača i oko 6000 znanstvenika, koji svoje karijere grade na hrvatskim znanstvenim institutima i sveučilištima. Kroz desetak nacionalnih i međunarodnih programa obrazuju se i usavršavaju nove generacije doktora znanosti, omogućava se uspostava vlastitih istraživačkih grupa perspektivnim mladim znanstvenicima i podupiru se vodeći hrvatski znanstvenici u provođenju nacionalno značajnih ili međunarodno kompetitivnih istraživanja, naveli su predstavnici Zaklade za znanost.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta