Predsjednik Milanović razgovarao s novim vodstvom Hrvatskog studentskog zbora

21. veljače 2022.
13:25

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika s članovima Hrvatskog studentskog zbora i novim vodstvom te krovne studentske organizacije. Predsjedanje Hrvatskim studentskim zborom, naime, preuzeo je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i njegov predsjednik Neven Pintarić. 

Hrvatski studentski zbor je koordinativno tijelo svih studentskih zborova u Republici Hrvatskoj te ujedno i krovno predstavničko tijelo studentica i studenata sveučilišta, svih veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj. Prema riječima njegovog predsjednika, Hrvatski studentski zbor predstavlja gotovo 160 tisuća studenata, a dva su mu osnovna cilja: predstavljanje i zalaganje za studente u visokom obrazovanju te provođenje projekata koji su u interesu studentske populacije.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem predstavili su mu aktualne i buduće projekte Hrvatskog studentskog zbora. Kao probleme izdvojili su bojazan da bi se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju moglo marginalizirati ulogu studentskih predstavnika u senatu te studentski standard s naglaskom na studentsku prehranu. Razgovarali su i o nizu drugih tema važnih za studentsku populaciju i mlade u Hrvatskoj, kao što su razlozi odlaska mladih u inozemstvo i kvaliteta studiranja u Hrvatskoj.  Upozorili su, nadalje, kako stručni studiji još nisu dovoljno prepoznati u hrvatskoj javnosti kao važan dio visokoškolskog obrazovanja. Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora nadaju se kako će im i sastanak s Predsjednikom Republike pomoći da se u javnosti počne više razgovarati o temama važnim za studentsku populaciju. 

U izaslanstvu Hrvatskog studentskog zbora bili su predsjednik Neven Pintarić, zamjenik predsjednika Ivan-Pavao Boras, članovi Hrvatskog studentskog zbora Višeslav Kirinić, Tomislav Milošević, Tin Meštrović, Filip Marinović, Antonela Đuraš, Mirko Filipović, Luka Jurčević, Leopold Mandić, članica ESU-a (European Students’ Union) Bruna Bandula te tajnik Zbora Slobodan Šolaja.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić