Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama Hrvatske udruge medicinskih sestara

12. svibnja 2021.
13:19

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, koji se obilježava 12. svibnja u spomen na datum rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnice Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Predstavnice Hrvatske udruge medicinskih sestara, predsjednica Udruge magistra sestrinstva Tanja Lupieri i članica Nadzornog odbora Hrvatske udruge medicinskih sestara prvostupnica sestrinstva Mirna Ignac upoznale su predsjednika Milanovića s aktivnostima koje provodi ova najveća i najstarija nacionalna Udruga. Medicinske sestre i medicinski tehničari su daleko najbrojnija profesionalna skupina u hrvatskom zdravstvenom sustavu, te čine više od 50% zdravstvenih djelatnika, istaknule su.   

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem navele su neke od problema u sestrinskoj profesiji u Republici Hrvatskoj, posebno istaknuvši nedostatak medicinskih sestara u hrvatskom zdravstvenom sustavu te njihov odlazak iz profesije zbog preopterećenosti radnim obvezama i uvjetima na radu te potplaćenosti, s obzirom na uvjete rada. Naglasile su kako trenutno u Republici Hrvatskoj nedostaje oko 4.000 medicinskih sestara. Isto tako, istaknule su i požrtvovnost medicinskih sestara u liječenju bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

Čestitajući svim medicinskim sestrama Međunarodni dan sestrinstva predsjednik Milanović odao je priznanje njihovom profesionalnom i požrtvovnom radu kao i doprinosu u očuvanju zdravlja ljudi. Isto tako, podržao je održavanje 9. kongresa Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem – Sestrinstvo bez granica na temu utjecaja pandemije COVID-19 i potresa na mentalno zdravlje medicinskih sestara.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.  

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek