Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama Udruge za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba

15. ožujka 2024.
12:48

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicama Udruge za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba KolekTIRV, izvršnom koordinatoricom Udruge Dianom Avdić i koordinatoricom zagovaračkog tima Nike Doktor.

Na sastanku je predstavljena Udruga osnovana u veljači 2012. godine s ciljem osnaživanja TIRV zajednice kroz povećanje vidljivosti TIRV tematike i zajednice, kao i promicanje i zaštitu prava TIRV osoba. Do 2021. udruga djeluje pod imenom Trans Aid, a nakon toga kako bi kroz ime naglasili šarolikost zajednice čija prava zastupaju nastaje KolekTIRV, rečeno je.

Predstavnice Udruge KolekTIRV upoznale su predsjednika Milanovića s najnovijom kampanjom “Ja sam kao ti” kojom žele ukazati na sve ono što je ljudima zajedničko, ali i da postoje problemi koje ne dijele baš svi, a s kojima se trans i rodno raznolike osobe svakodnevno susreću. Ovakva se kampanja provodi prvi puta u Hrvatskoj i s njom žele ukazati na potrebe i probleme trans i rodno raznolikih osoba, prije svega riječ je o pravu na jednostavan pristup zdravstvenim uslugama i životu bez diskriminacije, kazale su koordinatorice Udruge predsjedniku Milanoviću.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta