Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Društva sveučilišnih nastavnika i dobitnicima Godišnje nagrade za mlade znanstvenike i umjetnike

23. svibnja 2022.
12:14

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike članove Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu i dobitnike Godišnjih nagrada koje Društvo dodjeljuje mladim znanstvenicima i umjetnicima.

Predstavnici Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, predsjednica prof. dr. sc. Jasna Franekić, dopredsjednik  prof. dr. sc. Dean Ajduković, predsjednik Povjerenstva za Godišnje nagrade Društva prof. emeritus dr. sc. Mladen Franz i tajnik Hrvoje Tadić, predstavili su predsjedniku Milanoviću Društvo za koje su istaknuli da je jedno od najstarijih udruga neprekinutog djelovanja koja doprinosi razvitku Sveučilišta u Zagrebu i znanosti u Hrvatskoj. Društvo djeluje već 103 godine, danas okuplja oko 450 članova koji svi rade volonterski,  a dolaze s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, poput: Agronomskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Filozofskog fakulteta, Grafičkog fakulteta, Pravnog fakulteta, Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dr., te sa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i Instituta za društvena istraživanja, rečeno je na sastanku.

Nakon dvije godine smanjenih aktivnosti zbog pandemije, Društvo je ove godine intenziviralo svoje aktivnosti, uključujući i dodjelu nagrada kojima je cilj afirmirati mlade znanstvenike i umjetnike. Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bilo je sedmero od deset nagrađenih znanstvenika koji su predstavili i radove za koje su dobili nagrade: dr. sc. Nikola Adžaga, Petra Babić, Iva Ćurić, Domina Delač, Evelin Despot-Slade, dr. sc. Natalija Pantalon Juraj i dr. sc. Jasmina Tomas. Tradicionalne Godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima za izuzetna postignuća u znanstvenom i umjetničkom radu Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika dodjeljuje od 1998. godine. U protekle 24 godine ovu nagradu primilo je 257 laureata, a mnogi od njih, rečeno je, ostvarili su uspješne karijere ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu. Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u znanosti u Hrvatskoj te o mogućnostima i ograničenjima za razvoj i konkurentnost hrvatskih znanstvenika. 

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta