Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske

20. travnja 2021.
13:23

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s predstavnicima Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, strukovnog saveza udruga edukacijskih rehabilitatora s područja cijele Republike Hrvatske.

Predsjednik Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske Antun Zupanc i predsjednik Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora Zlatko Bukvić upoznali su predsjednika Milanovića s ključnim aktivnostima Saveza i njegovih članova. Edukacijski rehabilitatori rade na poslovima odgoja, obrazovanja i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u redovnim školama, u školama koje osiguravaju posebne uvjete odgoja i obrazovanja, u ustanovama socijalne skrbi i centrima za socijalnu skrb, te u zdravstvenim ustanovama.

Ključne aktivnosti Saveza uključuju koordinaciju i pomoć u organiziranju i djelovanju udruga edukacijskih rehabilitatora te razvijanju njihovog etičkog i humanog djelovanja kao i drugih stručnjaka koji se bave problemima osoba s teškoćama socijalne integracije. U tom smislu, istaknuli su da surađuju u organiziranju stručnog i znanstvenog djelovanja edukacijskih rehabilitatora i drugih stručnjaka, pokretanju i podržavanju znanstveno-istraživačkog rada te da surađuju sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu. Nadalje, Savez proučava i prati edukacijsko-rehabilitacijsku problematiku te daje prijedloge za njezino unaprjeđenje, ali i pokreće izradu i izvođenje novih koncepcija i programa rada s osobama s teškoćama socijalne integracije.

Upoznali su Predsjednika Republike i s problemima s kojima se Savez susreće, a to je prije svega nedostatak stručnjaka za edukacijsku rehabilitaciju. Prema njihovim riječima, postoji veliki interes za studij, ali su kvote za upis studenata male i nedovoljne te zbog toga u sustavu nedostaje stručnjaka. Kao problem istaknuli su i izostavljanje programa odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju iz kurikularne reforme te se nadaju da će u razgovorima s nadležnim ministarstvom početi rješavati i te probleme.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek