Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima udruge koja provodi program namijenjen djeci i roditeljima slabijih socioekonomskih uvjeta

04. srpnja 2022.
13:52

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika s predstavnicima Udruge Centar za kulturu dijaloga i programa socijalne inkluzije iz Rijeke koja već sedam godina provodi program „Moje mjesto pod suncem“. Riječ je o volonterskom programu socijalnog uključivanja koji je namijenjen djeci i roditeljima slabijih socioekonomskih uvjeta.

Prema riječima predstavnika udruge, programom je obuhvaćeno 50 djece od 6 do 16 godina, pri čemu s djecom svakodnevno radi 60 volontera organizirajući im radionice, pomoć u učenju, izlete, odlaske u kino i kazališta te mnoge druge aktivnosti koje im njihovi roditelji, zbog socijalnog statusa, ne mogu omogućiti. Isto tako, savjetuju  i roditelje o korištenju njihovih prava i mogućnostima dobivanja stipendije za djecu te im pružaju kontinuiranu psihološku potporu i savjetovanja, rečeno je na sastanku.

Osnovni cilj Programa je prekinuti krug siromaštva u kojemu pojedina djeca odrastaju na način da osnažuju njihove kapacitete koji su potisnuti zbog socijalnog konteksta u kojemu žive, pojasnili su članovi Udruge. Udruga je ostvarila suradnju i s Centrom za socijalnu skrb i osnovnim školama te se umrežava i s drugim organizacijama i institucijama, a kako bi osigurali neprekidno odvijanje programa i financijsku stabilnost. Krajem 2018. godine počeli su surađivati i s poslovnim subjektima koji su odlučili kontinuirano izdvajati određene iznose novca za provođenje programa „Moje mjesto pod suncem“. Podršku programu danas daje već 30 tvrtki. Uspješna je bila i donatorska kampanja pokrenuta 2020., kažu, tijekom koje je prikupljeno 2,3 milijuna kuna kako bi se program mogao nesmetano financirati.

Isto tako, predstavnici udruge istaknuli su svoju suradnju sa Sveučilištem u Rijeci i Učiteljskim fakultetom pokrenutu u travnju 2021. godine kada je potpisan sporazum o realizaciji programa „Moje mjesto pod suncem“ kojim je Udruga postala stručna baza Učiteljskog fakulteta, čime se rad Udruge na socijalnom uključenju djece dodatno osnažio i usustavio.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su predsjednica koordinacijskog tima udruge Centar za kulturu dijaloga, suosnivačica i voditeljica programa Sandra Grozdanov, dopredsjednica Nikolina Matić, stručna suradnica, suosnivačica programa MMPS programa Moje mjesto pod suncem Ana Karakaš, korisnici programa Moje mjesto pod suncem Lucija Čugalj i Deborah Čugalj, suosnivač i volonter programa Moje mjesto pod suncem Zoran Grozdanov, direktor tvrtke Owen Solutions, predstavnik poslovnog sektora podržavatelja programa Moje mjesto pod suncem Goran Abramović i profesorica pri Učiteljskom fakultetu u Rijeci, koordinatorica za suradnju MMPS-a i fakulteta, članica Centra za istraživanje djetinjstva Lucija Jančec.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan