Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Udruge osoba s amputacijom udova koji su upozorili na neadekvatna i zastarjela pomagala

05. prosinca 2022.
15:32

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, predsjednicom Anom Sršen, tajnikom Damjanom Lisskom, predsjednicom Nadzornog odbora Anitom Lauri Korajlija, stručnom suradnicom Morenom Mitak, članom UAZ-a i Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Mariom Filipijem, članicom Udruge osoba s invaliditetom Split Klaudijom Barbarić Mešin te članom Udruge Ivanom Katanušićem.

Predstavnici Udruge, koja je osnovana 2013. godine iz zajedničke potrebe osoba s amputacijom udova da se povežu i potpuno integriraju u sve aspekte društvene zajednice, informirali su predsjednika Milanovića o problemima koje bezuspješno pokušavaju riješiti već godinama. Od svojeg osnivanja Udruga aktivno radi na poboljšanju kvalitete života osoba s amputacijama kroz razne aktivnosti, kazali su, ali im i dalje problem predstavlja nerazumijevanje problema od strane nadležnih institucija. 

Kao najveći problem istaknuli su Listu ortopedskih pomagala HZZO-a na kojoj su i dalje neadekvatna i zastarjela pomagala koja su, kako kažu, i razlog nedovoljnog uključivanja osoba s invaliditetom u aktivan društveni život. Za uvođenje novih pomagala potrebno bi bilo izmijeniti postojeću listu HZZO-a, ali za to nema volje, upozorili su predstavnici Udruge. A koliko je zastarjela spomenuta lista, govori podatak kako se na njoj nalaze i pomagala koje se više i ne proizvode, moglo se čuti na sastanku.

Osiguranje kvalitetnih i suvremenih ortopedskih pomagala preduvjet je za ostvarenje kvalitetnog i ispunjenog života svake osobe s amputacijom, stoga Udruga u suradnji s Društvom za protetiku i ortotiku ISPO Croatia te Zavodom za rehabilitaciju i ortopedska pomagala već šest godina predlaže promjene u Listi ortopedskih pomagala HZZO-a te uvođenje suvremenih pomagala (npr. mehanotroničkih koljena). U Udruzi smatraju kako bi opskrba prema individualnim potrebama korisnika bila zadovoljavajući način opskrbe te posebno naglašavaju kako obveza osiguravanja kvalitetnih ortopedskih pomagala za Republiku Hrvatsku proizlazi i iz čl. 20. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta