Predsjednik Milanović razgovarao s vodstvom udruge „Vjetar u leđa“ koja provodi programe za darovitu djecu

21. ožujka 2023.
12:48

Povodom Međunarodnog dana darovitih učenika, koji se obilježava 21. ožujka, predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s vodstvom Udruge „Vjetar u leđa“ koja se već više od deset godina bavi darovitom djecom. Na sastanku su bili predsjednik Udruge Siniša Benaković i dopredsjednica Udruge Ksenija Ranogajec Benaković.

Na sastanku je predsjedniku Milanoviću predstavljen rad Udruge, a razgovaralo se o problemima i izazovima s kojima se susreću darovita djeca i roditelji darovite djece u odgojno-obrazovnom sustavu. Cilj je udruge da pomognemo učiteljima u prepoznavanju darovite djece i njihovih potreba te da toj djeci osiguramo obrazovne uvjete u kojima neće odustati od svoje darovitosti i potencijala, kazala je Ranogajec Benaković.

Iako se u Hrvatskoj, kako su rekli, još uvijek nedovoljno prepoznaju potrebe darovite djece, pomak je učinjen donošenjem obrazovnih smjernica za rad s darovitom djecom, a dodatni napredak očekuju nakon donošenja pravilnika koji je u pripremi.

Udruga „Vjetar u leđa“ osnovana je 2012. te već jedanaestu godinu provodi Program za potencijalno darovitu djecu „Iskrice“, koji je verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, a namijenjen je djeci u dobi od 4 do 18 godina, kazali su predstavnici Udruge. Dodali su kako je 2016. godine Udruga proglašena European Talent Pointom, čime je postala dio europske mreže organizacija koje se bave darovitom djecom.

Predstavnici Udruge naveli su da je u osnovnim i srednjim školama oko 45.000 darovitih učenika, dok je u predškolskim ustanovama 13.000 potencijalno darovite djece te da identifikaciju darovitosti provodi tim za darovite, čiji važan član je psiholog. U tom smislu, istaknuli su kako svaki gradski vrtić ima zaposlenog psihologa, ali da osnovne i srednje škole nemaju dovoljno psihologa.

Kao problem naznačili su nedostatak sredstava za identifikaciju darovite djece u školama ističući kako odgajatelji, učitelji i nastavnici uglavnom nisu educirani za prepoznavanje darovitosti te za prilagodbu nastavnih cjelina darovitim učenicima. Potrebna je sustavna i kvalitetna edukacija odgojno-obrazovnih stručnjaka, kazali su.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek