Predsjednik Milanović razgovarao sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar: Odnose u regiji moramo dovesti u mirnije vode i nastaviti Proces Brdo-Brijuni

01. veljače 2023.
15:35

„Razgovor s predsjednicom Slovenije je bio ugodan, prijateljski i sadržajan,  prethodnica je još nizu takvih razgovora. Teme su se ticale prvenstveno naših uzajamnih odnosa“, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu nakon svog prvog sastanka s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatski Predsjednik rekao je da su, osim o hrvatsko-slovenskim odnosima, razgovarali i o situaciji u regiji te o budućnosti Inicijative Brdo-Brijuni koja je pokrenuta još u vrijeme predsjednika Josipovića na inicijativu predsjednika Pahora. „Namjere u pogledu te Inicijative su iste, a to je integracija i dobrobit država ovog prostora, zapadnog Balkana. Tu moramo još neke stvari dovesti u malo mirnije vode da bi se ta Inicijativa nastavila. Što se mene tiče to je moguće, ali tu se jednako tako pitaju i oni koji u njoj sudjeluju“, kazao je predsjednik Milanović i pojasnio kako nastavak održavanja sastanaka Procesa Brdo-Brijuni ovisi o raspoloženju i volji drugih sudionika koji u njemu sudjeluju. 

Isto tako, hrvatski Predsjednik dobrim smatra prijedlog da se sljedeći sastanak Procesa održi u Sjevernoj Makedoniji. „Mislim da je to posao koji bi možda bolje od mene mogla obaviti Predsjednica Slovenije u sljedećim mjesecima. Da vidi kako ljudi razmišljaju, da to bude pripremljen sastanak i da ne završi svađom raštimanih instrumenata kao zadnja dva puta kada nismo imali ni zajedničko priopćenje niti deklaraciju“, dodao je.

U izjavi nakon sastanka sa slovenskom Predsjednicom, predsjednik Milanović ocijenio je kako se dobra suradnja Hrvatske i Slovenije može razvijati u još boljem smjeru nego što je išla u posljednje dvije godine. „Mislim da su odnosi bolji nego što su bili prije tri-četiri godine, posebno ulaskom Hrvatske u Schengen. Tu još jednom zahvaljujem Sloveniji na podršci i Predsjednici Slovenije što je izdvojila svoje vrijeme i bila na Bregani 1. siječnja ove godine da se zajednički obilježi, i za Hrvatsku, ali i za Sloveniju, važan i koristan događaj“, izjavio je hrvatski Predsjednik.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanović izjavila je kako su oboje svjesni nekoliko neriješenih pitanja, ali da misli da će ih Hrvatska i Slovenija u budućnosti znati razriješiti.

Istaknula je kako se obavezala da će nastaviti Proces Brdo-Brijuni jer želi da Slovenija i Hrvatska, kao države koje su najviše postigle na tom području u ovoj regiji, vode dijalog s ostalim državama regije. „Slovenija je pokazala kako može igrati značajnu ulogu u približavanju Bosne i Hercegovine i ostalih država na zapadnom Balkanu u Europsku uniju. Hrvatska ovdje ima jednako stajalište“, izjavila je slovenska Predsjednica te zahvalila predsjedniku Milanoviću što će i nadalje zajedno raditi na tom projektu koji je zajednički projekt Slovenije i Hrvatske.

Govoreći o sljedećem sastanku Procesa Brdo-Brijuni navela je kako je predsjednik Stevo Pendarovski ponudio da se on održi u Sjevernoj Makedoniji. „Željela  bih na tom susretu, koji će se održati krajem ove godine, otvoriti teme koje nisu toliko političke i ideološke. Predsjedniku Milanoviću sam rekla što je moja tiha želja – više naglaska na mladima jer mladi su oni koji odlaze iz ove regije u ogromnim brojevima. Poslanstvo predsjednika i mene osobno kao predsjednice jest u tome da vidimo što još možemo učiniti da ljudima u ovoj regiji bude bolje. I politika ponekad mora učiniti neki korak nazad, manje se posvetiti ideološkim temama i u mladima vidjeti onu platformu koja će moći napraviti neki drugi sadržaj u tom procesu. Sama vjerujem u vladavinu prava i mislim da je vladavina prava izuzetno značajna, ne samo na nacionalnoj razini nego i u međunarodnim odnosima. Još jednom hvala za doista ugodan prijem“, zaključila je svoju izjavu Predsjednica Republike Slovenije.

Na upit novinara jesu li razgovarali o ratu u Ukrajini, predsjednik Milanović odgovorio je da nisu. „Nismo razgovarali o Ukrajini, što ne znači da nećemo”, rekao je.

Upitan o svojoj ranijoj izjavi o „otetom Kosovu“, predsjednik Milanović je rekao kako je tada mogao reći i da je Srbija ostala bez Kosova. „Mislim da svoju privrženost i simpatije prema kosovskim Albancima ne trebam dokazivati. Kosovo je u međuvremenu priznato, Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gdje stignem da ljude uvjerim da priznaju Kosovo ako to nisu učinili, i europske državnike i latinoameričke“, rekao je između ostalog.  

“Da bi Srbija došla na Zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promijeniti. Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividne srbijansko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini. A gdje je tu Srbija? Oni moraju shvatiti da Rusiji smetaju i da tu nema ljubavi, nego isključivo odnos interesa u kojem su poslužili Rusiji u jednom periodu da provede neke svoje naume, koji su protivni međunarodnom pravu“, pojasnio je predsjednik Milanović i dodao kako će Srbija morati na neki način priznati Kosovo, a da će kosovske vlasti morati dati nekakav status zajednici srpskih općina na sjeveru Kosova. „Prema tome, moja je poruka tabloidima u Srbiji – bez oduševljenja, molim”, zaključio je predsjednik Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić, Filip Glas