Predsjednik Milanović razgovarao sa splitskim studentima o geopolitici i posljedicama za ekonomiju

19. listopada 2022.
15:49

„Pokazatelji hrvatske ekonomije za kratkoročno razdoblje nisu loši. To govorim kao Predsjednik Republike, a ne kao konkurent Vlade, kao netko kome je iskreno stalo da naša priča uspije. Jedino nama je bitno što će biti s ovom zemljom. Drugima ili nije bitno ili ih baš briga. O ekonomskom uspjehu ovisi hoće li se nastaviti ovaj demografski „armagedon“, gdje smo u zadnjih 30 godina izgubili milijun ljudi, što nije samo posljedica rata i Oluje. Ekonomski uspjeh Hrvatske jednako je hrvatska snaga. Bez novca nema ništa, nema neovisnosti, nema oružja, nema načina da obraniš svoj dom, bila to kuća ili država“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović studenticama i studentima Sveučilišta u Splitu gdje je održao predavanje na temu „Geopolitika i posljedice za ekonomiju“.

Govoreći o trendovima ekonomskog rasta ove godine u Hrvatskoj, koji „će biti dobri“, predsjednik Milanović je rekao kako tom rastu pridonosi i turizam kao rentna ekonomija, ali je upozorio kako o turizmu „ovisimo strahovito i to nije dobro“.  Ekonomska situacija u razdoblju ispred nas, smatra predsjednik Milanović, ovisit će i o geopolitičkoj situaciji u svijetu. „Što slijedi? To ovisi isključivo o razvoju situacije u Ukrajini, o pitanju hoće li Amerikanci i Rusi sjest zajedno“, rekao je i objasnio kako upravo  „ovo što gledamo i čemu svjedočimo zadnjih mjeseci jest geopolitika“.

„Tko god geopolitiku veže uz BiH ili Kosovo, taj ne zna što je geopolitika. Ono što se događalo na našim prostorima je grozna, krvava brakorazvodna parnica u kojoj su neki prošli manje ili više loše, kao mi Hrvati, hrvatska država. Geopolitika su isključivo Rusija i Kina. A to se jako prelijeva na sve nas“, rekao je predsjednik Milanović u svom predavanju studenticama i studentima te zaključio kako se Hrvatska mora brinuti sama o sebi jer „ako ne budeš brinuo o sebi, neće ti ni Bog pomoći, današnje vrijeme to pokazuje na zastrašujući način“.

Nakon predavanja, predsjednik Milanović je odgovarao na pitanja studenata. Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan