Predsjednik Milanović razgovarao sa studentima koji su organizirali međunarodnu konferenciju Brain-Gut Axis

02. studenoga 2022.
13:45

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas studente Organizacijskog odbora studentske konferencije Brain-Gut Axis. Međunarodna studentska konferencija Brain-Gut Axis održala se 8. i 9. listopada u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, na temu popularizacije poveznice živčanog i probavnog sustava u raznim znanstvenim, kliničkim i industrijskim granama.

Organizatori konferencije bili su Studentska sekcija za gastroenterologiju i hepatologiju Medicinskog fakulteta i Sekcija za neurobiologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, zajedno sa Studentskom sekcijom za neuroznanost i Studentskom sekcijom za promociju pravilne prehrane i zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udrugom mladih za personaliziranu medicinu PROMISE te Udrugom studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci. Studenti su na sastanku pojasnili kako su konferenciju Brain-Gut Axis osnovali zbog rastuće potrebe za personaliziranim pristupom u liječenju svih bolesti, osobito neuroloških, te s ciljem jačanja interdisciplinarnosti i modernizacije pristupa liječničke i znanstvene prakse.

Govoreći o ciljevima koje su htjeli postići konferencijom naveli su ostvarivanje boljeg uvida u mehanizme sve popularnije poveznice probavnog i živčanog sustava te populariziranje znanstvene problematike uz poticaj na sagledavanje neuropsihijatrijskih poremećaja. Isto tako, jedan od ciljeva bio je pružiti okvir za razumijevanje kompleksnosti interakcija živčanog i gastrointestinalnog sustava te osvijestiti važnost pravilne percepcije cjelokupnosti organizma mikrobiote u kontekstu unaprjeđenja istraživačkog pristupa neuroloških i psihijatrijskih bolesti, a u konačnici i potencijalnog liječenja, rečeno je na sastanku.

Konferenciju su podržale brojne eminentne institucije i društva poput Hrvatskog društva neuroznanosti, Hrvatskog društva farmakologa, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Mediteranskog instituta za istraživanje života Split, a kao predavači sudjelovali su znanstvenici iz Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, Instituta za medicinska istraživanja, PMF-a i Instituta Ruđer Bošković te liječnici iz KBC-a i Medicinskih fakulteta.

U sastavu Organizacijskog odbora studentske konferencije Brain-Gut Axis na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednica Kamelija Horvatović, tajnica Ema Vidaković,

članica Administracijskog odsjeka Rebeka Rumbak, članica Financijskog odsjeka za sponzorstva hrvatskog govornog područja Lorena Beretin, član Financijskog odsjeka za sponzorstva stranog govornog područja Marjan Kulaš, članica Financijskog odsjeka za donacije Margareta Sačer, članovi Znanstvenog odsjeka Ana Adžić i Sandro Kukić te članice Odsjeka za dizajn i PR Brain-Gut Axis konferencije Antonia Alfirević i Patricia Barić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas