Predsjednik Milanović sastao se s francuskim predsjednikom Macronom: Nabava aviona je velika stvar za Hrvatsku

25. studenoga 2021.
13:13

„Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i financijski. Ali i o zbivanjima u regiji, zbivanjima u svijetu, Ukrajini, Rusiji. To su sve teme koje Francuska, kao trenutno i očito zadugo jedina nuklearna sila u Europskoj uniji, stalna članica Vijeća sigurnosti, gleda na jedan način koji je malo širi od našeg“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronon koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, a koji je započeo ceremonijom svečanog dočeka u Uredu Predsjednika Republike.

Razgovor je ocijenio odličnim, a posjet francuskog predsjednika kao čast za Hrvatsku. „Iza ovoga će slijediti strateška suradnja, temeljem sporazuma odnosno, deklaracije koja će biti potpisana u Vladi. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima mali, novi početak. Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama je bila i bit će, a ovo je u stvari jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo“, dodao je predsjednik Milanović.

Zahvaljujući na srdačnom dočeku i na razgovoru, predsjednik Macron je rekao:  „Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o jednoj nepravdi jer ovaj posjet simbol je našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze između Hrvatske i Francuske. Godine 2013. Hrvatska je postala 28. država članica EU. U tom je trenutku hrvatski narod odlučio priključiti se našem zajedničkom projektu, u potpunosti svjestan da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu u toj regiji u kojoj je bilo sukoba i dramatičnih situacija. Hrvatski je narod, također, bio svjestan činjenice da među državama članicama vlada velika solidarnost i mi nastavljamo ići ovim putem“.

Današnji službeni posjet i potpisano partnerstvo, naglasio je predsjednik Macron, unaprijedit će bilateralne veze u obrani, s Rafalima. „Naše dvije zemlje nastavit će raditi na različitim temama sigurnosti, migracija, istraživanja – sve su to teme koje pokazuju europski put Hrvatske u Schengen i eurointegracije. To su zajednički projekti, koji će biti i projekti francuskog predsjedanja Vijećem EU. O tome smo razgovarali“, rekao je predsjednik Macron i naglasio, između ostalog, kako je  „ova bilateralna suradnja, koju ćemo osnažiti, izuzetno važna za temu koja je pred nama – a to je tema zapadnog Balkana, pitanje mira, strateško pitanje za EU“.

„Znam da je vama stalo do toga, da će vaše veze sa zapadnim Balkanom nama pomoći. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture , gospodarstva, obrane, puno toga je još pred nama. Zahvaljujem na razgovoru i svemu onome što je pred nama“, zaključio je predsjednik Francuske Republike.

Uoči sastanka u Uredu predsjednika, predsjednici Milanović i Macron susreli su se i s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Predsjednici Milanović i Macron pred novinare su izašli s narančastom vrpcom na reveru i na taj način istaknuli važnost Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a koji se danas obilježava. „Jako mi je drago što se francuski predsjednik pridružio“, rekao je predsjednik Milanović koji je inicirao gestu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Dario Andrišek, Marko Beljan