Predsjednik Milanović sastao se s guvernerom i gradonačelnikom najvećeg brazilskog grada Sao Paula

05. lipnja 2024.
22:48

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu Brazilu, u srijedu je posjetio Sao Paulo. U najvećem brazilskom gradu susreo se s guvernerom savezne države Sao Paulo Tarcísiom de Freitasom. Potom se Predsjednik Republike sastao i s gradonačelnikom Sao Paula Ricardom Luisom Reisom Nunesom.

Sao Paulo je financijski i gospodarski centar Brazila, a upravo u tom gradu živi i najveća hrvatska zajednica u Brazilu. U Sao Paulu je prošle godine osnovana i Hrvatsko-brazilska gospodarska komora s čijim će se predstavnicima sastati i predsjednik Milanović. Isto tako, susrest će se s hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima kojih u Brazilu živi oko 80 tisuća, a najveći broj u Sao Paulu.

U Sao Paulu djeluju dva velika hrvatska društva: Croatia Sacra Paulistana (SACRA) i Sociedade Amigos da Dalmacia (Društvo prijatelja Dalmacije – SADA). No, pokrenuta je inicijativa za formiranje još jedne hrvatske udruge, Zajednice Hrvatska-Brazil u Parani koja će okupljati pripadnike hrvatskih potomaka koji žive u Curitibi i okolici. “Hrvatska zajednica u Brazilu postoji već duže od stoljeća te će mi biti izrazito drago upoznati ih i vidjeti”, rekao je predsjednik Milanović uoči dolaska u Sao Paulo.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta