Predsjednik Milanović sastao se s Hrvatima u Mađarskoj i pozvao ih da nastave graditi dobre odnose između dviju država

20. siječnja 2023.
20:37

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj, susreo se danas u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Budimpešti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj koje je pozvao da učine sve sa svoje strane kako bi se dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Mađarske nastavili.

„Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se. Znamo gdje je granica, znamo i da smo zajedno u Europi, oni imaju svoje probleme, mi imamo svoje, ali kada je bilo komplicirano, ranih ’90., oni su bili prijateljski nastrojeni. Treba to nastaviti i graditi“, poručio je predsjednik Milanović predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Na susretu s predsjednikom Milanovićem bili su generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, počasni konzul RH u Nagykanizsi Atila Kos, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan i njegova zamjenica Angela Šokac,  glasnogovornik hrvatske manjine u mađarskom parlamentu Jozo Solga, general bojnik Denis Tretinjak te zapovjednik Multinacionalne divizije centar u Szekesfehervaru.

Susretu su nazočili i predsjednici raznih hrvatskih samouprava u Budimpešti, načelnici hrvatskih sela i naselja u mađarskom Gradišću i Bačkoj, ravnatelj Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slaven Vidaković, ravnatelji hrvatskih škola u Mađarskoj kao i predstavnici hrvatskih medija.

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj iz 2011. godine, u toj državi živi 26.774 osobe koje su se izjasnile kao Hrvati, no prema podacima Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj taj broj je znatno veći i govori kako u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata. Manjinska prava Hrvata u Mađarskoj ostvaruju se putem Hrvatske državne samouprave koja je legitimno političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj. Savez Hrvata u Mađarskoj krovna je kulturna udruga s mrežom regionalnih društava. Ovo su dvije krovne organizacije koje okupljaju Hrvate u Mađarskoj.  Od 2014. sve manjinske zajednice u Mađarskoj imaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, ali kao glasnogovornika, odnosno zastupnika bez prava glasa. Na parlamentarnim izborima 2022. za zastupnika hrvatske zajednice bez prava glasa izabran je Jozo Solga.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić