Predsjednik Milanović: Sjednica Vijeća za obranu potrebna je zbog funkcioniranja i financiranja Oružanih snaga

26. listopada 2021.
14:14

Predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdio je u utorak da je predsjedniku Vlade RH uputio prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za obranu. Budući da je predsjednik Vlade javno rekao kako prihvaća taj prijedlog, ali ujedno predlaže održavanje sjednice VNS-a, predsjednik Milanović je pojasnio kako bi i on uputio prijedlog za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost do kraja godine. “Ali, održavanje sjednice Vijeća za obranu potrebno je svakako prije donošenja proračuna zbog odgovora na više pitanja iz područja funkcioniranja i financiranja Oružanih snaga, Kopnene vojske. Dakle onoga što je jednako važno kao i avioni, ali važnije“, izjavio je predsjednik Milanović u Dugoj Resi odgovarajući na pitanja novinara.

Na pitanje novinara što ga najviše zabrinjava u OSRH rekao je da su to planiranje, novac i oprema. „To je nešto što mora osigurati izvršna vlast jer vojnici to ne mogu javno govoriti nego govore meni, a ja to svakom prilikom kažem onima koji odlučuju. Međutim, reakcije nema, tako da to moramo dići na operativno višu razinu“, rekao je Predsjednik. „Vijeće za nacionalnu sigurnost, naravno, na kraju krajeva donosi se i godišnji plan, tu su financije u drugom ili trećem planu. A vojska je prioritet, dobro je da je premijer tako dobro, promptno i pozitivno reagirao“, rekao je.

Novinari su predsjednika Milanović pitali kako će izgledati taj sastanak nakon svega što je izrečeno. „Neće izgledati dobro. I u stvari između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa između mene i Plenkovića stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra obrane da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To se treba ukloniti i dok sam ja vrhovni zapovjednik takve stvari se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu zato jer ga ne voli. Ja protumjerama neću uzvraćati, to se ne radi. Preko vojnika, generala se ne vodi politika. Ja ću pitanje zapovjednika svoje Počasno-zaštitne bojne i osobe koja će to voditi riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, a trebaju nam dobri odnosi, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar. To Plenković mora riješiti“, poručio je predsjednik Milanović.

Na pitanje može li i dalje surađivati s ministrom Banožićem rekao je: „On je nebitan. Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika i unutar HDZ-a.“

Govoreći o vojnim helikopterima predsjednik Milanović rekao je da ga općenito zabrinjava brzina zanavljanja i održavanja tehničkih sredstava, osobito letjelica koje su opasne. „Nažalost, imamo sistemski problem s tim letjelicama jer dugo traju ciklusi oporavka. Međutim, te letjelice su u Hrvatsku stigle kao ruska isplata duga. Odluka o nabavci tih letjelica bila je razumna u trenutku kad su se nabavljale. Sve drugo je pitanje za DORH“, rekao je komentirajući informaciju o prijavi USKOK-u zbog remonta helikoptera.

Na pitanje o imenovanju zapovjednika PZB-a, predsjednik Milanović je rekao: “Ja sam vrhovni zapovjednik i u vojsci se zna tko je to. To svakako nije ministar obrane, nijedan, posebno ne stranački. Sve što zakon kaže ili ne kaže, propušta reći, propisuje Ustav. Ne mogu biti dva vrhovna zapovjednika. Ali Vlada upravlja novcem, zašto nema toga, toga i toga. Za to je odgovorna, politika i ministarstvo“.

„Ja ne vidim problem u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, jer oni rade s onim što imaju. Ja prije svega vidim rad i posvećenost poslu. Treba im dati uvjete da u njima rade. Ovo što sad nabavljamo je lijepo, veliko, skupo. Ako si ministar i ako ti je 10 puta rečeno nešto od strane glavnih vojnih zapovjednika i mene, onda reagiraš. S obzirom da to nije u stanju ministar, kao što nije u stanju naći ni pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarati jer samo on to može razriješiti. Ne može nečija osobna frustracija imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat“, rekao je predsjednik Milanović.