Predsjednik Milanović: Strojarstvo i brodogradnja su hrvatska tradicija i na tome treba ustrajati kao nacionalnom prioritetu

02. prosinca 2021.
13:13

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu na kojem je, u prigodi obilježavanja Dana Fakulteta sudjelovao na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović za Fakultet strojarstva i brodogradnje rekao je da je velika akademska institucija, koja se osim iz proračuna financira i iz europskih fondova.  „Europski novac završava najčešće tamo i kod onih koji imaju i nije im baš potreban, ali tamo gdje je potreban, kao što je ovo mjesto i Fakultet elektrotehnike i računarstva, tamo završava u manjem iznosu. I to zato jer je sustav postavljen tako da svi budu zadovoljni, ali najzadovoljniji budu oni koji su to sve osnovali  i koji imaju najviše, a to su velike bogate države. Europska unija nije smišljena zato da bi manji ili siromašniji dostigli one koji su čuvari tajni. To je tako i to se neće promijeniti, ali to nije razlog da najbolji među nama i među vama budu odlučni i glasni s onima kojima se natječu“, poručio je predsjednik Milanović. 

Za strojarstvo i brodogradnju rekao je da je tradicija koja u Hrvatskoj postoji desetljećima. „Ovdje je tehnička kultura, industrija, strojarstvo sedamdeset i osamdesetih godina bilo na visokoj razini. Možda ne kao u Njemačkoj ili sjevernoj Italiji, ali Hrvatska u bivšoj Jugoslaviji je bila klasa. Tu su brojne zagrebačke tvornice, brodogradilišta, što je integralni dio ove škole, odnosno ove akademske grane. Hrvatska brodogradilišta su u to vrijeme gradila brodove na međunarodnim natječajima za najbogatije naručitelje ne zato jer smo bili najjeftiniji nego zato jer ste imali tehnologiju. To su velike stvari i naprosto jedna tradicija i jedno sjeme koje je neiskorjenjivo. Zato na tome treba ustrajati i boriti se za to, to je pitanje nacionalnog prioriteta. Tu se stvara razlika, u bogatstvu i u prihodu“, istaknuo je predsjednik Milanović.

„Hvalim jedan pogled na život i na posao, a onda i na vas kao protagoniste ove generacije, ali i one prije vas i one koje sam danas vidio u CRTI“, dodao je predsjednik Milanović koji je, uoči svečane sjednici u prigodi Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje obišao Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), referentni centar za istraživanja, razvoj i implementaciju robotskih sustava na području Republike Hrvatske. Projekt uređenja prostora, opremanje i osnivanje CRTA-e bio je vrijedan gotovo 38 milijuna kuna, od čega je iz EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija financirano skoro 37 milijuna kuna

Aktivnosti Centra usmjerene su prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u proizvodnji i medicini, gdje tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad trebaju zamijeniti fleksibilni, svestrani i adaptivni robotski sustavi. Centar integrira tri laboratorija: za računalnu inteligenciju, za autonomni sustav te za medicinsku robotiku, koje je predsjednik Milanović obišao uz pratnju dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Drubravka Majetića i voditelja Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije prof. dr. sc. Bojana Jerbića.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća govorili su dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje bili su  pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju doc. dr. sc. Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan