Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 70. obljetnice Hrvatske matice iseljenika

18. lipnja 2021.
22:02

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 70. obljetnice Hrvatske matice iseljenika, ključne nacionalne ustanove za očuvanje i razvoj odnosa te suradnje s Hrvatima izvan domovine.

Čestitajući 70. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja institucije koja povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku, održava vezu s hrvatskim iseljeničkim zajednicama i zajednicama hrvatske nacionalne manjine u europskim državama te Hrvatima u Bosni i Hercegovini, predsjednik Milanović rekao: „Ovo je jedan san. Hrvatska nacija je jedan san koji je sanjan, a koji se kao većina snova mogao i neostvariti“.

U tom smislu, osvrnuo se na svečani zastor Hrvatskoga narodnog kazališta u kojem je održana svečana akademija kazavši da je to hrvatski san odnosno Gundulićev san, a da je na tom zastoru najmanje mjesto samom Gunduliću. „Svi ovi ostali su ti koji su san pretvorili u stvarnost. Polako i mukotrpno, i kao svaku veliku priču, svaki veliki napor, kao i Domovinski rat na kraju krajeva ili prije svega, to je ovisilo o malo dobrih ljudi, malo pravih ljudi. Oni uvijek čine razliku. I da se ti ljudi kasnije, i mnogi drugi, u jednom trenutku, u jednom razdoblju europske povijesti nisu okupili oko ideje i oko akcije, pitanje je bi li bilo hrvatske nacije u današnjem, modernom smislu riječi“, rekao je predsjednik Milanović.

„Naša ideja je ostvarena zahvaljujući onima koji su imali pameti i organizacijske sposobnosti, onima koji su obranili ovu državu koju danas imamo, koja je naša, koja je dobra i od koje bolje nemamo i nećemo je niti imati“, istaknuo je Predsjednik.

Predsjednik Milanović rekao je da mu ne preostaje ništa drugo nego pozvati na zajedništvo oko ključnih stvari istaknuvši da je to danas, u određenoj mjeri, i status Hrvata u Bosni i Hercegovini. „Drago mi je da je gospodin Čović govorio i naglasio da je vaša domovina Bosna i Hercegovina, ovakva kakva je. Kakva je nacrtana, zacrtana i zapisana prije dvadeset i šest godina jednim međunarodnim ugovorom, kojega je Hrvatska potpisnica i kojeg će se u dobroj vjeri, duhu i slovu tog ugovora pridržavati. Mi igramo čisto, barem vjerujemo da igramo čisto. Vjerujemo da su naši nacionalni interesi i naša etička pozicija u ravnoteži. To je jako važno za svaku naciju i za svaku ideju“, rekao je hrvatski Predsjednik.  

„Pred nama su velike šanse da Hrvatsku definitivno vratimo tamo gdje joj je mjesto, među najnaprednije države Europe, tamo gdje nikada nije bila, ali tamo gdje joj je mjesto. To osjećam i u to vjerujem, a bez vjere nema smisla krenuti niti na jedan put“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića, na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 70. godišnjice osnutka govorio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, državni tajnik Središnjeg državnog zavoda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Zvonko Milas, zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović.

Uz predsjednika Milanovića bilo je savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.  

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek