Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Đakova

08. svibnja 2021.
13:08

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova u povodu obilježavanja Dana Grada. Za Đakovo, koji 8. svibnja obilježava 782. godišnjicu prvog spomena svog imena, predsjednik Milanović je rekao da je grad u kojem se već skoro 800 godina događa nešto urbano, a da se u zadnjih dvjesto godina događa moderna hrvatska povijest.

„Ovdje su živjeli Hrvati, katolici, Nijemci i druge nacionalnosti, tu su se gradile velike crkve, tu je narod opismenjavan“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. „Rat je iza nas i šanse su velike, ogromne“, dodao je kazavši da je prilikom prvog dolaska u Đakovo očekivao jednu malu varoš oštećenu ratom. „Ne u fizičkom smislu nego u smislu stagnacije i svih onih propuštenih prilika koje su pred nama, pred Hrvatskom stajale krajem osamdesetih godina. Platili smo ogromnu cijenu, a oni koji su nas napali su platili još veću“, rekao je Predsjednik.

„Sada smo u Europskoj uniji i opet smo dio svog suvereniteta, svoje autonomije podijelili i predali drugom tko je malo veći i jači od nas. To je racionalna odluka, to nije odluka srca. Kada je Europska unija u pitanju  to je prije svega papirnati projekt jer ono što nas veže s ostalim europskim nacijama svakako su nekakva načela i vrijednosti, ali ono što nas zanima je novac“, poručio je predsjednik Milanović ukazavši na nužnost iskorištavanja sredstava iz europskih fondova. „To je ogroman novac koji možemo uzeti i koji nam se nudi više nego ikad. Treba ih iskoristiti .jer za njihovo neiskorištavanje nema opravdanja. Ovo govorim zato što vidim da se i ovdje, kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima stvari ipak pomiču i da se mi tim sredstvima koristimo“, rekao je Predsjednik upozorivši da ćemo propustiti šansu ne budemo li u tome uporni.  

Predsjednik Milanović u obraćanju se osvrnuo i na odlazak hrvatskih građana u druge europske države kazavši da ih ne možemo lako nadomjestiti novorođenom djecom jer novorođene djece nema i neće je nikada biti u mjeri u kojoj je mi priželjkujemo. „Neće nas biti sedam milijuna, ali bit će nas tu kao Norvežana i Finaca, mali, ali jaki narodi. Oni koji odlaze će se vjerojatno vratiti i oni nam jako fale. Nama će u Hrvatskoj trebati radnika i to je problem s kojim se nećemo lako obračunati“, rekao je. „Mala smo zemlja i to je naša prednost. Bitno je da nas ima onoliko koliko nas sada ima i da svoje resurse, svoju pamet i znanje, inteligenciju i lukavstvo koristimo u jednoj fer utakmici s drugim nacijama“, zaključio je predsjednik Milanović.

Uz predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova bio je pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta