Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Iloka

21. listopada 2020.
15:38

U prigodi obilježavanja Dana Grada Iloka i blagdana sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika Grada održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka. Čestitajući građanima Iloka Dan zaštitnika Grada, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju podsjetio je da je prije puno stoljeća sveti Ivan Kapistran sudjelovao u obrani Beograda „koji je u ono vrijeme bio europski grad te da je, već tada i tu, branjena zapadna civilizacija“.

„Ovdje smo na granici, povezani, upućeni jedni na druge, nedovoljno povezani s Hrvatskom, onom tamo  prema zapadu, i tu treba učiniti više“, rekao je Predsjednik dodavši da suradnja među susjedima treba biti obostrana, dobronamjerna i „ da teku ljudi, roba, novac i ideje, ukoliko želimo suradnju i zajednički život u Europi“.  Poručio je da masku koristi kao privremenu masku, bez ikakvih natpisa. „Kada vidim maske s natpisima onda mi to tjera strah u kosti i mislim da je to nekakvo trajno stanje, da postaje odjevni predmet. Ovo je privremeno, a oni koji stavljaju natpise na maske neka paze i neka budu oprezni. To govorim zato jer je danas jedan visoki dužnosnik naše susjedne zemlje na tu masku stavio natpis Republika Srpska i Srbija“, rekao je predsjednik Milanović. To se tako ne radi i to nije dobro za naše dobrosusjedske odnose kao i za odnose u regiji, poručio je Predsjednik. „Mi se tako ne ponašamo, ja se tako ne ponašam i koliko god želim da se što prije zajednički problemi i otvorene stvari riješe, npr. Šarengradska ada, toliko moram sa žaljenjem konstatirati da druga strana na tome radi malo ili nimalo“, dodao je.   

„Imali smo ogromnu štetu od rata, materijalnu i duhovnu. Ovdje je o tome nepotrebno govoriti, ali diljem cijele Hrvatske prolaziš i nailaziš na napuštena ili polu naseljena sela i male gradove. Živjelo bi se sto posto u većem broju, sadržajnije i punije da nije bilo rata, da nije bilo agresije, da nije bilo razaranja, materijalnog i duhovnog. Zato ovdje, na početku, ili na kraju Hrvatske imate jako težak posao“, rekao je predsjednik Milanović. Nadalje, naveo je primjer Međimurja u kojem se dobro koriste europskim fondovima. „To je novac koji treba uzeti. Za to treba vještine i nešto svog novca, u čemu su oni u prednosti pred vama. Ali želim reći da je to sva mjera uspjeha bivanja i življenja Hrvatske u Europskoj uniji. Koliko smo novaca uzeli, sve drugo je sporedno“, rekao je Predsjednik.

Istaknuo je da novac iz europskih fondova treba uzeti sada jer ga neće biti za deset godina. „Samo sada. I vama to ovdje treba posebno, jer osim vrhunskog vina, ovdje je turizam ona prava stvar koja se mora dogoditi. To znači da ovaj kraj mora naprosto blistati da bi ljudi u njega dolazili, da bi se osjećali dobro, da se ne bi sjećali rata, da ne bi nikada uopće slutili da je ovdje bio rat. To košta i u tome ćete trebati, prije svega, svoje znanje i sposobnost i onda pomoć hrvatske Vlade. Morate odabrati među sobom najbolje, najpametnije i najbistrije da taj novac uzmu“, poručio je predsjednik Milanović.

Rekao je da je sa zadovoljstvom gledao brojke gradskog proračuna. „Kakve brojke imate, kakvi su rezultati, kakvi su deficiti, što ste naslijedili i što imate sada. Po tome mi se čini da ste najbolji u ovoj županiji. S obzirom da znam odakle ste krenuli i kakve izazove i terete imate, ograničavajuće faktore, ja vam na tome čestitam jer nije isto živjeti i raditi ovdje ili u Čakovcu ili Rovinju. Naprosto nije isto“, zaključio je predsjednik Milanović.  

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan