Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Splita

06. svibnja 2021.
12:43

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita koja se, povodom blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita, održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović podsjetio je na svoju povezanost sa Splitom i rekao da je “značaj, utjecaj i pečat ovog grada, na mene kao osobu nemjerljiv“. “Količina kvantnih talenata i ljepote koji postoji na ovom malom prostoru između Omiša i Trogira je naprosto debelo natprosječna. Ne nalazim ga nigdje u Europi“, poručio je Predsjednik dodavši da Grad Split možda nije napredovao toliko industrijski, ali u njemu se vide talenti, energija, strast, želja i rezultati.

Predsjednik se prisjetio i svog dječaštva kada je ljeti iz Sinja dolazio u Split, kako je kazao, “vidjeti Hajduk, stari stadion, igralište na Placu”. “Grad je bio neuredan, luka je bila grozna. Danas je ljepši i čišći nego ikad. To je naprosto bio poseban grad“, rekao je. Prisjetio se i ekipe bivših hajdukovih nogometaša istaknuvši da je Split dao toliki talent i organizacijsku sposobnost te godinama palio i žario europskim nogometom. „Možda nije došao do vrha, ali to gdje je došao ne nalazim niti jedan usporedni primjer u Europi. Da je jedna tako mala zajednica dala takvu kvalitetu koja je bila spoj talenta i rada“, istaknuo je Predsjednik dodavši da to ne govori radi Hajduka za kojeg je nekada navijao. „Navijač više nisam, nekada sam bio lud za time, a sada navijam za Hrvatsku reprezentaciju“, rekao je. 

„Ovaj mali prostor, veliki narod, velike i zanimljive ljude i našu Hrvatsku moramo čuvati i ne sanjati da će nas biti dvadeset milijuna, jer neće. Bitno je da se držimo i da stremimo najboljem. Da budemo svjesni svog talenta i svojih ograničenja. Da budemo svjesni da nema takve nacije u Europi u kojoj na četiri milijuna pripadnika postoje tolike različitosti, kulture, običaji, povijest. Sve to uklopiti u jednu funkcionalnu, uspješnu, borbenu naciju mogu samo rijetki. U tome ja vidim hrvatsku snagu, a sve drugo je posao. Europska unija je posao. I zato uzimajmo taj novac, jer u Europskoj uniji nismo radi nekakvih velikih ideala već radi praktičnih ideala. A naši ideali su naši nacionalni ideali i opće ljudski ideali koji su izvan i iznad Europske unije“, rekao je predsjednik Milanović zaključivši da novac iz europskih fondova daje smisao dijelu suvereniteta koji smo dali Europskoj uniji, svjesno i svojom voljom, da bismo dobili više.

Povodom blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita dodijeljene su nagrade Grada, koje su na svečanosti ovogodišnjim laureatima uručili gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara i predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Igor Stanišić.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta