Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“

29. travnja 2024.
15:21

„Hrvatski branitelji ujedno su i osloboditelji. Trebalo je obraniti, ali je trebalo i osloboditi Hrvatsku, a to je postigao i učinio mali broj dobrih ljudi. Mi smo svoju državu izborili, obranili i oslobodili i tu je vaša uloga ogromna“, poručio je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović  danas na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“ u Novoj Gradišci.

„Kako vrijeme prolazi tako prolaze i oni stereotipi koji prevladavaju u glavama i srcima ljudi, pogotovo kod onih koji to nisu proživjeli, i onda netko tu izvuče deblji kraj, kao vi. Imate pravo o tome govoriti i govorite jer puno je stvari stereotipizirano“, rekao je predsjednik Milanović govoreći o tome da su neke brigade iz Domovinskog rata nedovoljno prisutne u javnoj percepciji. U tom je kontekstu dodao kako se i o svim žrtvama Domovinskog rata ne zna dovoljno. „Svi znaju za pokolje u Škabrnji i Nadinu, ali ne i za pokolj u Tovarniku gdje je ubijeno više ljudi nego u Škabrnji ili u Baćinu u kojem se tijekom 1991. godine dogodio pokolj 70 ljudi. Da pitate slučajnog prolaznika ne bi to znao. To su ti stereotipi i u tome uvijek netko na kraju prođe nepravedno. A vi imate pravo na istinu o 3. Gardijskoj brigadi”, poručio je Predsjednik Republike.

Kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu započelo je obilježavanje 33. godišnjice ustrojavanja 3. gardijske brigade „Kune“, a predsjednik Milanović je u spomen na poginule hrvatske branitelje položio vijenac i zapalio svijeću. U izaslanstvu Predsjednika Republike na polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković, načelnik Operativne uprave general-bojnik Denis Tretinjak, zamjenik zapovjednika ZOD HKov brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Davor Josip Babić i zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike brigadir Mile Valentić.

Treća gardijska brigada osnovana je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima, te čini jednu od četiri najelitnije hrvatske brigade. Kroz brigadu „Kune“ prošlo je oko 10 000 pripadnika, 392 je poginulo, više od 1000 ih je ranjeno, a 15 ih se još uvijek smatra nestalima. Pripadnici brigade, većinom sastavljena od mladića iz Slavonije, dali su nemjerljiv doprinos obrani srušivši prva tri zrakoplova u Domovinskom ratu, od kojih dva još u kolovozu 1991. u Vukovaru. Tijekom čitavog rata, a osobito 1991. godine, „Kune“ su branile Slavoniju, a ključnu su ulogu imale i u akciji Bljesak. Također, tenkovska satnija Kuna među prvima je ušla u oslobođene Okučane. „Kune“ su sudjelovale u obrani i drugih najtežih dijelova bojišnice kao što su Osijek, Nuštar, Bijelo Brdo, Ivanovac, Erdut, Sarvaš, Dalj, Borovo Selo, Laslovo, Okučani, Gornji i Donji Bogićevci, Marinci, Tenja, Nova Gradiška i druga slavonska mjesta izložena agresiji. Brigada je, stoga, višestruko pohvaljena te odlikovana redom Nikola Šubić Zrinski, kao i redom Kneza Domagoja s ogrlicom.

Prigodom 33. obljetnice osnutka Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske uručena je zahvalnica od strane Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta