Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanom otvorenju manifestacije „Veszprém-Balaton – Europska prijestolnica kulture“

21. siječnja 2023.
18:30

Predsjednik Republike Zoran Milanović, zajedno s predsjednicom Mađarske Katalin Novák, sudjelovao je u subotu uvečer na svečanom otvorenju manifestacije „Veszprém-Balaton – Europska prijestolnica kulture“ u gradu Vesprimu. Sudjelovanjem na svečanosti u Vesprimu predsjednik Milanović završio je dvodnevni službeni posjet Mađarskoj u koju je stigao na poziv mađarske predsjednice, a tijekom boravka u Budimpešti se sastao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Predsjednik Milanović obratio se uzvanicima na svečanom otvorenju “Veszprem-Balaton – Europska prijestolnica kulture”, a njegov govor prenosimo u cijelosti:

„Poštovana gospođo Predsjednice, draga Katalin,

Dragi prijatelji, poštovani stanovnici Veszpréma i regije Bakony-Balaton,

Iznimno sam počašćen pozivom na ovaj svečani dan, kad Veszprém službeno postaje Europska prijestolnica kulture.

Veszprém je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj te ima izrazito važnu ulogu u povijesti vaše zemlje. Upravo ovdje je bilo i prvo sjedište biskupije, a i radi se o vrlo poznatom sveučilišnom gradu. Čitajući o Veszprému, saznao sam da ga je prvi mađarski kralj Sv. Stjepan poklonio svojoj supruzi Gizeli – zamislite nekome dati grad kao poklon! I danas, nakon tolikih stoljeća, slavimo, tako reći, neku vrstu darovanja: ove godine Mađarska nam u Europskoj uniji daruje Europsku prijestolnicu kulture!

Prijestolnica kulture dodjeljuje se kako bi se „istaknulo kulturno bogatstvo država članica, produbio osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru među europskim građanima te tako širilo bolje međusobno razumijevanje“. Isto tako, cilj tog projekta jest “razviti svijest da je prostor europske kulture rezultat zajedničkog doprinosa raznih država i gradova“. To se pogotovo odnosi na Srednju Europu, mogu reći našu Srednju Europu, koja je obilježena kompleksnom poviješću.

Obično tako kompleksna povijest ostavi duboki trag i u kulturi. Za kasnije generacije takvi tragovi su daleko zahvalniji predmeti divljenja od bilo kakvih drugih ljudskih pothvata. Pokazuju nam da „postoji više onoga što spaja narode u Europi nego onoga što ih razdvaja“.

Kao primjer tih zajedničkih tragova Hrvatske i Mađarske ovdje rado ističem i hrvatskog jezikoslovca, izumitelja, inženjera, diplomata i svećenika – biskupa Fausta Vrančića, koji je značajan dio života proveo u Mađarskoj, i to upravo u Veszprému, gdje je 1579. imenovan zapovjednikom grada Veszpréma i upraviteljem biskupskih imanja, i gdje se zadržao dvije godine.

Drago mi je što je upravo njegov životopis i u programu ovogodišnje Europske kulturne prijestolnice prepoznat kao ogledni primjer europskog duha. To, naime, krasi svakoga tko poznavanjem raznih jezika nadilazi granice svoje zemlje, razvojem intelekta granice svojega uma te dijalogom s drugima pomiče granice svojih predrasuda.

Godine 1595. Vrančić je napisao i tiskao „Rječnik pet najuglednijih europskih jezika“ (Dictionarium quinque nomilissimarum Europæ linguarum) u kojem, uz latinski, talijanski i njemački, ravnopravno participiraju mađarski i hrvatski jezik. Ne zaboravimo: to je bio prvi rječnik kako hrvatskog, tako i mađarskog jezika.

U tom duhu, Hrvatska je bila počašćena kada je Zagreb potkraj studenoga 2022. godine, kao jedna od prvih destinacija u nizu međunarodnih posjeta, ugostio izaslanstvo Europske prijestolnice kulture 2023. iz grada Veszpréma i regije Bakony-Balaton. Mjesec dana ranije Dubrovnik je zaželio dobrodošlicu izaslanstvu Veszpréma čiji posjet je poslužio za jačanje kulturnih, gospodarskih i turističkih veza. Hrvatska se raduje budućoj suradnji ta dva prelijepa i drevna grada!

Neposredno pred izbijanje pandemije 2020. godine, hrvatski grad Rijeka bio je Europska prijestolnica kulture. Teme koje je Rijeka istaknula tijekom svog mandata slične su regionalnom pristupu koje je izabrao grad Veszprém.

Drago mi je da će za vrijeme raznih manifestacija u sklopu planiranih programa biti i prilike da se istaknu i klimatski izazovi s kojima su suočeni jezero Balaton i okolica.

Hrvatska i Mađarska su obje svjesne činjenice da klimatski izazovi predstavljaju i problem za naša gospodarstva. „Zdravlje“ i uspjeh naših gospodarstava ovise uvelike o zdravlju ekosustava u našim zemljama.

Stoga je ovo odlična prilika da se i takva pitanja istaknu u kulturnom kontekstu kako bi se naše građane dodatno osvijestilo o tome kakvo bogatstvo se može izgubiti, ako izostane pravodobno djelovanje s naše strane. Nadam se da ćemo se uspješno boriti protiv klimatskih izazova koji su u proteklih nekoliko godina postali gorući problem.

Koristim i ovu prigodu istaknuti kako sam jučer i danas u razgovorima s predsjednicom gospođom Katalin Novák izrazio želju  da što više hrvatskih turista posjeti Mađarsku, pogotovo  grad Veszprém i regiju Bakony-Balaton. Doista se nadam da će hrvatski turisti iskoristiti priliku i posjetiti ovo prekrasno područje. Ujedno, pozivam i naše mađarske prijatelje da nastave dolaziti u Hrvatsku gdje vas svake godine rado dočekujemo.

Bilo mi je zadovoljstvo posjetiti Vašu lijepu zemlju. Iznimno sam zadovoljan službenim razgovorima te Vam gospođo Predsjednice još jednom zahvaljujem na gostoprimstvu.

Naše dvije zemlje i naša dva naroda dijele dugu zajedničku povijest. Zadovoljan sam bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske te činjenicom da smo danas prijateljske i savezničke zemlje. Uvjeren sam kako će ovaj posjet dodatno ojačati naše odnose.

Drago mi je što sam tijekom ovog posjeta imao prigodu susresti se i razgovarati s hrvatskom manjinom. Naše manjine predstavljaju snažnu sponu dviju država.

Poštovani domaćini i dragi prijatelji, poštovani stanovnici ovog grada i ove regije, zahvaljujem vam na gostoprimstvu i čestitam na današnjem uspješnom otvaranju Europske prijestolnice kulture Veszprém-Balaton 2023. i želim puno uspjeha daljnjim projektima i programima koji se provode kroz cijelu godinu.”

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić