Predsjednik Milanović: Suradnja u kreiranju vanjske politike nije Plenkovićeva obveza prema meni, nego obveza prema Ustavu   

24. svibnja 2024.
17:25

„Pokušavam svim političkim Srbima i Srbima u politici reći da rezolucija o Srebrenica nijednom riječi ne dotiče Srbe, srpstvo ili Srbiju, dakle nema ni riječi o Srbima. Ako ih to smeta ili ako to još uvijek smatraju gaženjem, zatiranjem i traumatiziranjem Srba, onda će ih sutra smetati oblačan dan. U Srebrenici se dogodio strašan zločin, sud ga je nazvao genocidom i ništa ne može promijeniti činjenicu da je jedna manijakalna grupa ubojica smaknula više tisuća ljudi, uglavnom muškaraca svih uzrasta i to će uvijek ostati tako. Smatram kako je vrijeme da se to zatvori i da se počne živjeti normalno u BiH jer ova predstava oko secesije je nemoguća”, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović u petak u Svetoj Nedelji komentirajući jučerašnje usvajanje UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Milanović, nadalje, tvrdi  kako se Republika Srpska ne može odcijepiti od BiH te u tom kontekstu kaže da se diže puno buke bez jakog razloga.

Predsjednik Republike kritizirao je Vladu zbog toga što se ni o rezoluciji o Srebrenici nije konzultirala s njim, iako po Ustavu mora. „Vidio sam da je hrvatska diplomacija, odnosno, ured Ministarstva vanjskih poslova u New Yorku – ali to je očito ured HDZ-a tamo – kosponzorirala tu rezoluciju. To su odluke koje se po Ustavu ne smiju donositi bez Predsjednika Republike, ali Plenković to radi jer za sada nema nikakvih posljedica za njega. To je totalno protuustavno ponašanje, ne u smislu duha Ustava, nego u smislu sintakse, slova, riječi koje pišu u Ustavu. Jednako kao kod odluka i politika koje Hrvatska provodi i zastupa kroz Europsko vijeće i razne formate vijeća Europske unije“, kazao je Predsjednik Republike dodavši kako je Ustav vrlo jasan.

„To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak i o tome sam danas pisao Plenkoviću, ali on vjerojatno na to neće odgovoriti”, rekao je predsjednik Milanović dodajući kako od Vlade očekuje da se vanjski poslovi počnu voditi sukladno Ustavu “neovisno o tome što je bilo prije”. “Nije to obaveza Andreja Plenkovića i HDZ-a prema meni, nego prema Ustavu u sferi kreiranja i provođenja vanjske politike. I način na koji je Hrvatska kosponzorirala rezoluciju o Srebrenici, način na koji je Hrvatska tome pristupila, je protuustavan. Sadržaj mi nije sporan i podržao bi ju, ali to je napravljeno meni iza leđa, bez konzultacija i razgovora”, poručio je.

Na pitanje novinara, predsjednik Milanović komentirao je i mogućnost kandidature Olega Butkovića na predsjedničkim izborima. „Tko god bude kandidat HDZ-a, bit će produžena ruka te stranke. Dakle, osoba čiji zadatak će biti da bude omekšivač kriminala kojim se bavi HDZ. HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike Hrvatske je osoba čiji zadatak će biti da nas uspava, da ne pitamo, da ne mislimo, da se ne bunimo, da nam bude sve lijepo i milo, da se krade ili kraducka“, izjavio je predsjednik Milanović.