Predsjednik Milanović: Sveučilišta moraju biti autonomna od svakog interesa, pa i stranačkog

25. ožujka 2024.
14:01

„Smatram da je odsustvo stranačke politike na sveučilištima, koja su javno dobro, elementarna pretpostavka očuvanja sveučilišta od te vrste adikacije – lijeve, desne, ultraliberalne – one koja ti ne dopušta da misliš drukčije o nekim stvarima koje elite smatraju da im osobno pripadaju, koje smatraju svetim pismom koje oni nameću. Moje duboko uvjerenje je da toga na javnim sveučilištima, kojima je osnivač Republika Hrvatska, nije mjesto“, poručio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović na svečanoj sjednici Senata koja je održana povodom obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru.

„Hrvatska sveučilišta plaća i financira država, ali im daje i autonomiju, hrvatski Ustav im to daje. Sveučilište je autonomno od svakog vanjskog utjecaja, financijskog, od posebnih interesa pa i stranačkih interesa“, istaknuo je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju te upozorio na negativne posljedice sprege politike i sveučilišta na primjeru američkih sveučilišta.

„Na američkim sveučilištima zadnjih tridesetak godina vi ne možete funkcionirati ako ne mislite na način na koji se očekuje da mislite. Ako zagovarate neke dogme liberalne ideologije, vi ste izbačeni. Ja sam liberalan političar, predsjednik, ali i političar lijevo orijentiran i neke od tih vrijednosti bi mi trebale biti bliske i jesu mi bliske. A sveučilište se u Americi u tako nešto pretvorilo i zbog aktivnog djelovanja političkih stranaka na sveučilištu. Nema sveučilišta na kojem nema demokratskog i republikanskog kluba, na kojima se ne grade buduće velike karijere ljudi. To je loše i upozorenje za nas kako se trebamo ponašati”, rekao je Predsjednik.  

Stav je predsjednika Milanovića da stranačkim interesima i politici nije mjesto na hrvatskim sveučilištima. „U to vjerujem, tako ću se ponašati, to ću govoriti i to ću propovijedati. Znam da nije sve u znanosti i tehnici, znam da je duhovnost za naš narod važna i svjestan sam okolnosti i da je nacija puno više od zgrada, lukobrana, od klasične tvrde materije, ali isto tako znanost, objektivnost i distanciranost jamče kvalitetu i jamče uspjeh“, poručio je Predsjednik. 

Čestitajući Dan Sveučilišta, predsjednik Milanović posebno je čestitao nagrađenima i laureatima te studentima koji na Sveučilištu u Zadru stječu znanje i grade ambicije. „Bitno je da te ambicije budu zdrave, da kultura bude aspiracijska, da želiš biti bolji i jači od onog s kim se mjeriš, ali isto tako da budeš čovječan i pošten. I da budemo jači kao nacija, otporniji, bogatiji i da dočekamo dan kada europski fondovi više neće biti tema u Hrvatskoj, kao što nisu u Danskoj jer su prebogati za to. Bogatstvo i novac u ovom svijetu jednako je moć i neovisnost“, zaključio je predsjednik Milanović. 

Osim predsjednika Milanovića i rektora Sveučilišta u Zadru Josipa Faričića, na svečanoj sjednici govorili su gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru Grozdana Perić.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas