Predsjednik Milanović: Tradicija Hrvatske vojske počinje njezinim osnivanjem prije 29 godina

28. svibnja 2020.
20:40

Povodom Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je svečani prijem na kojemu je svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan. 

Predsjednik Republike obratio se je uzvanicima rekavši na početku kako se moramo prisjetiti svih onih koji su dali život za našu zemlju. „To je najviša cijena koju netko može dati, tim ljudima moramo vječno biti zahvalni i neka im je vječna slava“, istaknuo je. “To nije samo forma, to nije samo rečenica, to je stvarnost. Neka lica ovdje znam već desetljećima još kao mladić i kao diplomat. No, bez hrvatske diplomacije Hrvatska država bi postojala, ali bez hrvatske vojske ne bi. U diplomaciji se nije ginulo, u uredima se nije dobivalo rane, u vojsci se ginulo“, rekao je predsjednik Milanović i podsjetio na vrijeme stvaranja moderne Hrvatske vojske prije 29 godina.

“Hrvatska je napadnuta, izmrcvarena i na kraju je zahvaljujući hrvatskoj vojsci i specijalnoj policiji, oružanoj sili hrvatske moderne, mlade države, pobijedila. Dvadeset i devet godina u životu jedne mlade nacije s dubokim korijenima je već pomalo tradicija. I Hrvatska vojska je ne samo institucija, nego već dio hrvatske tradicije. Tradiciju ne treba izmišljati, imamo je, imamo onu prastaru tradiciju, imamo ovu novu tradiciju i na nju možemo biti ponosni i možemo biti zadovoljni onime što smo napravili, ali nikada do kraja. Hrvatska vojska je tu, prije svega, da brani Hrvatsku, hrvatski narod i teritorij, te hrvatske interese, onako kako ih demokratska hrvatska vlast, izabrana demokratskim načinom, zacrta i kako građani ove zemlje odluče”, rekao je predsjednik Milanović.

“Govorimo često da Hrvatska vojska dijeli sudbinu ostalih korisnika državnog proračuna. No, kao nacija nismo zajednica korisnika proračuna niti smo zajednica urednih platiša poreza nego smo nacija, a to je nešto dublje, šire i više. Hrvatska vojska, njezini ljudi i moderna oprema moraju pratiti ono kroz što prolazi većina naših ljudi, ali i tu postoji pitanje prioriteta. Neki su svoje narode izgladnjivali da bi nahranili svoje vojske, da bi bili spremni za rat i da očuvaju vlast. To danas ne dolazi u obzir, ali između toga i zanemarivanja ogroman je prostor. Da bismo bili vjerni tvrdnji da su najveća vrijednost Hrvatske vojske njezini ljudi, moramo se potruditi da oprema bude dobra, da sačuvaju njihove živote i glave“, istaknuo je Predsjednik Republike.

„Hrvatska vojska ne počinje od nule, njezinu tradiciju ne treba tražiti niti u kraljevskim gardama otprije 150 godina koje su zatirale hrvatski identitet, niti u vojskama iz Prvog, još manje iz Drugog svjetskog rata jer to hrvatski narod dijeli i tu nikada dogovora neće biti. Naša državnost, kada je vojska u pitanju, počinje upravo onda kad ste vi osnovani. Još jednom sretan Dan Hrvatske vojske, hrvatskih Oružanih snaga. Živjela Hrvatska!“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske.