Predsjednik Milanović: Treba održati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

19. listopada 2020.
15:27

Predsjednik Republike Zoran Milanović, nakon obilaska Centra znanja Međimurske županije, dao je izjavu predstavnicima medija te na početku ponovno uputio pitanje predsjedniku Vlade: „Kojim sam ja to riječima i gestama i bilo kojim sadržajem 2016. godine, citiram ga: ‘posuo i zasijao sjeme mržnje i agresije’. To ću ga pitati sutra “, rekao je predsjednik Milanović.

Upitan da komentira tvrdnje predsjednika Vlade da svojim postupcima i izjavama relativizira ulogu predsjednika Republike rekao je: „Sve je relativno, to je i Einstein shvatio. Ne znam što znači relativizirati, to je vokabular iz Plenkovićeve maturalne radnje.“ Dodao je da ovo nije prepucavanje: „Na dan napada na zgradu hrvatske Vlade nazvao sam premijera, ponudio suradnju i javno rekao što mislim. Složio sam se s njim da nam ne treba sjednica VNS-a, da bi me on sljedeći dan u Bruxellesu optužio da sijem mržnju.”

Nadalje, novinari su tražili Predsjednika da komentira izjavu premijera da on relativizira napad na zgradu Vlade: „Tko je javno rekao da zgradu vlade treba štititi, je li to relativizacija napada”, upitao je predsjednik Milanović dodavši i da je njegova supruga “prošla tamo dvije minute prije napada. To nisam rekao prije par dana”. „Ili on svojim izjavama, možda, relativizira funkciju predsjednika Vlade? Obzirom da ništa ne zna, ništa ne prati, ništa ne odlučuje. Ali sada vidim da se odlučuje, da se sazivaju sastanci na kojima je DORH prisutan, šalju se poruke o uhićenjima“, rekao je.

Predsjednik Milanović rekao je da je snimku napada vidio odmah te da se zato i čudi što govori premijer: „To je bio napad na policajce. Ima elemenata terorizma, ali s druge strane, to je bio usamljeni napadač u čijem ponašanju ima puno toga što je neobično. To s nekom ozbiljnom organizacijom nema nikakve veze“, rekao je Predsjednik. Na pitanje da li je trebalo objaviti snimku napada javno predsjednik Milanović misli da je trebalo: „To se uvijek radi tako. Hrvatska je do sada uvijek bila mirna zemlja i ovo je negdje na granici terorizma. O tome kako će delikt biti kvalificiran odlučuje DORH i bilo kakav pritisak na DORH ne dolazi u obzir“, rekao je.

Na pitanje novinara hoće li i kada biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik Milanović rekao je: „Hoću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali kako zakon kaže, a ne kao komunikacijsku paradu na kojoj je pola HDZ-ovaca“. „To pitajte premijera, pitajte što sam govorio 2016. u protivnom ne govori istinu. Ja ne stojim na putu funkcioniranju zakona. Sve je relativno osim hrvatske države i njene sigurnosti, ja mu se nudim da napišem draft na tu temu. Ništa ja tu ne čuvam, a kamoli svoju poziciju“, dodao je.

Predsjednik Milanović se osvrnuo i na kritiku predsjednika Vlade da nije bio tako glasan kada je u pitanju bila afera Rimac, ali da oko afere Janaf je. „Počet ću se ponašati kao seoski učitelj. Zašto nisam bio tako glasan? Što sam trebao biti glasan? To su njegovi kadrovi, ne moji kadrovi. Kad smo kod nejasnog komuniciranja neka kaže jasno na što misli kada kaže da sam 2016. godine pustio duha iz boce. Ja mislim da su oni pustili duha iz demižonke 2012. godine i da je on na tom zloduhu ušao u Europski parlament i kasnije postao predsjednik stranke“, rekao je Predsjednik.

„Nisam agresivan. Jadan čovjek. Pitajte ga što sam mislio pod time. Jesam dodjeljivao poslove u Janafu ili imao odvjetničke ugovore? Kakva je to aluzija? Neka Plenković kaže na  što misli, i neka kaže što sam 2016. govorio u kampanji i kako se to uklapa u definiciju mržnje. Vidim da se najavljuju izmjene Zakona o telekomunikacijama. To je trebalo davno napraviti i u tom smislu moja podrška Vladi, ali strogo ćemo gledati proceduru izmjene zakona“, rekao je predsjednik Milanović.

Novinari su Predsjednika pitali kako komentira izjavu predsjednika Vlade da bi ga mogao nazvati 54-godišnjim šmrkavcem: „Ne vrijeđa to mene. Ja sam stariji od njega tri godine, dosta iskusniji, nudim suradnju na dan napada, dan poslije napada, a on ode u Bruxelles i ponaša se jako neodgovorno. Sebe pokušavaš prikazati žrtvom napada o kojem još ne znamo ništa bitno. Tamo je najbliže prisutna bila moja supruga, što to znači, kakav je to dokaz, Plenković nije bio na poslu tada“, rekao je.

Na pitanje iritira li javnost ovakva komunikacija predsjednika Vlade i predsjednika države, predsjednik Milanović je kazao da to treba pitati hrvatsku javnost: „Postoje epiteti koji su nemaštoviti, polu uličarski i epiteti koji su jučer žene, danas muškarci. Narikače, to je zezanje, a šmrkavac je kad ne znaš jezik i ne možeš se ičeg sjetiti. Tako su nas zvali u školi“, rekao je predsjednik Milanović.

Upitan zašto ne podržava Inicijativu triju mora, Predsjednik je rekao da je ne podržava zato što misli da je za Hrvatsku nepotrebna, a potencijalno i štetna jer se zamjeramo. „Vidim da će Plenković umjesto mene sudjelovati na ovoj konferenciji. Čujem da će Hrvatska uplatiti 20 milijuna eura u zajednički fond. To je puno novaca, a ako iz tih fondova, koji ne postoje dobijemo za stolariju za ovaj kompleks ovdje, ja ću biti iznenađen. Nećemo dobiti ništa jer ne postoji ništa“, rekao je predsjednik Milanović dodavši da Inicijativa triju mora živcira Njemačku, a smeta Ruse i obrnuto. „Što Hrvatska ima od toga? Protiv toga sam da Hrvatska da lipe za tu Inicijativu, prije nego vidimo jasno kako, što i kada“, rekao je predsjednik Milanović dodavši da Inicijativa nudi to da Hrvatska mora kupovati američki plin.