Predsjednik Milanović: Turudić nema sigurnosnu provjeru i još ga se može zaustaviti jer nije položio prisegu

11. veljače 2024.
14:50

„Ovo je katastrofa, ima elemente tragedije, ali bez onog što na kraju bude katarza. Takvi cinici, ljudi, političari neće se suočiti s istinom, zato to ima elemente tragedije. Ovakva razina srozavanja, gdje se jednog bukača gura na čelno mjesto represivnog aparata je nezabilježeno u Hrvatskoj. On i njegovi promotori su bili jači, ali još uvijek ga se može zaustaviti, nije još položio prisegu“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović o izboru suca Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika u intervjuu za N1 televiziju, u razgovoru s novinarkom Natašom Božić Šarić.

Objašnjavajući zašto Turudić 2015. godine – kada je utvrđeno da se kao sudac viđao sa Zdravkom Mamićem koji je tada bio optuženik – nije sankcioniran, rekao je: „Jedno je nekog udaljiti iz sustava, to je teško, ali drugo je zaustaviti ga u napredovanju. On je tad bio predsjednik Županijskog suda i uskočki sudac, nije išao naviše. To što SOA sazna nije dokaz na sudu. Jedini tko je to mogao učiniti 2015. Bio je USKOK. Ali, USKOK je morao za to tražiti nalog Županijskog suda da se počne baviti Turudićem, a tko je bio predsjednik suda?“.

Predsjednik Milanović je, nadalje, upozorio kako je Turudić izabran nezakonito za Glavnog državnog odvjetnika. „Turudić nema sigurnosnu provjeru, on ima provjeru iz 2019. za uskočkog suca, temeljnu provjeru. Kako je prošao tu provjeru, nakon što se znalo za nedopuštene radnje? E, o tome ćemo morati razgovarati post factom, i s premijerom. Nije moguće ni logično za povjerovati da se to nije znalo i da to nije trebalo ući u materijale tijekom zadnje provjere“, rekao je i ukazao potom na javni poziv Državnoodvjetničkog vijeća za prijavu kandidata za Glavnog državnog odvjetnika iz kojega je jasno kako je Turudić morao biti sigurnosno provjeren prije izbora na dužnost GDO.

„Čovjek koji ne radi u sustavu, Turudić, javio se na javni poziv koji je raspisalo Državnoodvjetničko vijeće i potpisao je suglasnost da će proći novu sigurnosnu provjeru. Jedan od uvjeta koje je DOV postavio: kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost mora priložiti suglasnost vlastoručno potpisanu. Dakle, stvari su jasne, DOV administrira za Vladu, prikupljaju podatke. To dolazi Vladi, oni su zadnja instanca. Sigurnosna provjera treba“, rekao je Predsjednik.

„Turudić nije položio prisegu, a već mijenja zakone. Mislim na Lex AP“, ukazao je Predsjednik, a na pitanje što može sada učiniti odgovorio je: „Moja dužnost je da bdijem nad funkcioniranjem sustava i pravnog poretka. O ovom se ne smije prestati govoriti. Turudić je nelegalno i protuzakonito izglasan u Saboru, a zakon obvezuje i saborske zastupnike. Mora biti provedena sigurnosna provjera i to je ultimativni cilj. Plenković konstantno laže. Treba biti strpljiv. Ja se umoriti i umiriti neću. Predložio sam sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Mi se već treću godinu ne nalazimo, jer premijer ne želi da sustav funkcionira. On ne želi niti ambasadore postaviti. Tuđman je bio sto puta veći demokrat od Plenkovića“.

„Turudić nije smio na glasanje. Je li kasno? Ne. Može se vratiti i napraviti sigurnosnu provjeru. Premijer je rekao da ide nova provjera. Zakoni su jasni. Zašto Sabor ne bi vidio da je zakon prekršen. Sabor je doveden u zabludu. Koliko puta je Sabor mijenjao zakone koje je donio? Ne možeš postati državni odvjetnik bez sigurnosne provjere. A ja ću učiniti sve da ta provjera bude stvarna. Da nema mene, to bi prošlo neopaženo“, dodao je predsjednik Milanović.

Budući da su ove godine i parlamentarni izbori, novinarka je pitala predsjednika Milanovića kako će se postaviti kada je riječ o davanju mandata za sastav nove vlade, na što je odgovorio kako je po Ustavu jasno da mandat dobiva osoba koja će imati podršku 76 zastupnika i to dokaže potpisima. „Bit ću strpljiv. Ako se probiju ustavni rokovi, tek kad se probiju, onda će se postupati po slovu Ustava. Jesam li ikad dao naslutiti da bih se ponašao drugačije“, rekao je. Idete li po novi mandat?, upitala ga je novinarka. „Kad odlučim, ako odlučim, reći ću“, odgovorio je. 

U intervjuu je Predsjednik odgovarao i na pitanja o situaciji u Europskoj uniji uoči europskih izbora koji se također održavaju ove godine, kao i o prijedlogu da se ukine pravo veta, odnosno jednoglasno odlučivanje država članica EU. „EU je u ozbiljnoj krizi. Treba joj biti lojalan, ali fantazirati o jačanju Europe, gdje bi se Hrvatska morala još više reducirati, to treba odbiti. Ne može. To su blesave i opasne ideje, pravo veta ostaje pravo svake članice. I za nadati je da se neće zlorabiti. EU nije država, EU je savez država. Nije savršena, ali je održiva“, objasnio je predsjednik Milanović. 

O aktualnoj temi uvođenja obveznog vojnog roka, što predlaže Vlada, predsjednik Milanović je naglasio kako Hrvatskoj prije svega „treba jačanje profesionalne vojske“. “Nama treba profesionalna vojska. Vojni rok? Ovo je najopakije vrijeme za te razgovore, tu namjere nisu dobre. Ništa se od toga ne može provesti bez vrhovnog zapovjednika. Taj zakon će biti mrtvo slovo na papiru ako se prije toga ne konzultiraš s vrhovnim zapovjednikom”, rekao je te podsjetio da Ustav svakome dopušta i prigovor savjesti. “To je neprovedivo dok Ustav dopušta svakom da kaže ‘ja ne bih’, nema smisla”, kazao je.

Na kraju razgovora novinarka je pitala predsjednika Milanovića što vidi kao svoju ostavštinu predsjedničkog mandata. „Borba protiv organiziranog političkog reketa. I za Hrvatsku prepoznatljivi suverenitet“.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta