Predsjednik Milanović u Kninu: Ovdje se radujemo svojim uspjesima, a ne tuđim porazima

04. kolovoza 2021.
21:42

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović  povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ priredio je svečani prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata na tvrđavi u Kninu. Na svečanosti na Kninskoj tvrđavi predsjednik Milanović uručio je odlikovanja hrvatskim generalima i dvjema postrojbama Hrvatskog vijeća obrane.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom; za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske predsjednik Milanović je odlikovao umirovljenog general-pukovnika Mladena Kruljca, umirovljenog general-bojnika Ivana Kapulara, umirovljenog general-bojnika Jozu Milićevića i umirovljenog brigadnog generala Zvonka Peternela.

Redom Nikole Šubića Zrinskog; za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu predsjednik Milanović je odlikovao Vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane i Postrojbu za posebne namjene Ludvig Pavlović Hrvatskog vijeća obrane.

U svojem prigodnom govoru, predsjednik Milanović obratio se riječima: „Dragi prijatelji, poštovani gospodine ministre, svi ostali visoki uzvanici, hrvatski vojnici, hrvatski vitezovi, ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja palo da bi se ovo pretvorilo u nekakvo likovanje. Ovdje smo danas da odlikujemo neke od najboljih među vama. Odlikovanja koja ću im dati u svoje ime, u ime hrvatske države nisu odlikovanja, ponavljam to i važno je, da bih bilo koga povrijedio, nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta.

Knin, ovaj grad koji je bio važan u hrvatskoj povijesti bio je i svet i proklet na određeni način. 1995. godine ovdje je stavljena “točka na i” napadu i okupaciji Hrvatske i svemu onome što nas je tištilo, boljelo i uništavalo nekoliko godina. Oni najhrabriji, najpametniji među vama, najodlučniji su izvojevali ovu bitku. Da, Amerikanci su bili naši prijatelji, i danas su, ali iskreno govoreći da nije bilo vas, da nije bilo onih koji su vas vodili, koji su vas vodili i politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, nitko vam nije dao jasne putokaze izvan Hrvatske, to ste osmislili i napravili sami. I u tome je veličina ove pobjede. Zaboravio sam, kao i prošle godine, naglasiti – hrvatski vitezovi, hrvatski vojnici i – hrvatski policajci. Jer bez specijalne policije ova cijela akcija, ovaj cijeli pothvat, ova cijela velika organizacija – koju ne može osmisliti baš bilo tko – ne bi bila moguća i ne bi bila onakva kakva je bila.

Nije ovo zamišljeno, ponavljam treći puta, da se bilo koga ponizi, a najmanje ljude u Bosni i Hercegovini. Ovdje ću danas drugu godinu za redom odlikovati postrojbe, naše ljude, braću iz Bosne i Hercegovine. Naše suborce. Pripadnike našeg naroda u drugoj državi, naglašavam u drugoj državi. Koji su se nesebično, hrabro, beskompromisno dali za zajedničku stvar. I vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini i oni koji gledaju kritički na ovo što danas radimo. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. To je dug časti, dug poštovanja prema ljudima koji su dali sve od sebe, koji su riskirali svoj život, koji su se borili za hrvatsku državu, zajedno s armijom Bosne i Hercegovine. Zapamtimo to. Odlikovanja su za to davana i prihvaćana. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati.

Hvala vam svima koji ste došli, velikoj većini koji ste došli, ovo nije ni logistički jednostavno, komplicirano je. Vidimo se sutra! Onima koji će dobiti najviša odlikovanja čestitam i nadam se da nitko više nikada iz pozicije predsjednika Republike ovakva odlikovanja neće davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata neće biti. Ovime zatvaramo i zaokružujemo jednu veliku priču, epopeju hrvatskog naroda, hrvatske države i svih onih Hrvata i hrvatskih građana koji su se za to borili.

Još jednom hvala vam, čestitam dobitnicima odlikovanja. Živjela naša Domovina, živjela Hrvatska“!

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike dr.sc. Orsat Miljenić, načelnik Glavnog stožera OSRH adm. Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO : Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan