Predsjednik Milanović u Omišlju: Čestitam Dan državnosti onima koji misle da je danas, ali hrvatska državnost je puno starija

30. svibnja 2023.
21:05

„Nakon trideset godina iskustva u Hrvatskoj ovaj model decentralizacije funkcionira na zadovoljavajući način. Posebno tamo gdje mogućnosti i sredstva postoje i gdje se novac i vrijednost stvara. To ste vi i još dosta općina u Hrvatskoj“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Omišalj.

„Tamo gdje nije tako, tamo treba raditi hrvatska država čiji zadatak je da nas sve, koliko god je to moguće, izjednači u pravima, mogućnosti, u šansi koju imamo u životu i očekivanjima koja gradimo za sebe i za svoju djecu“, dodao je te istaknuo kako Hrvatska nema previše općina već previše novčane fiskalizacije. „Premali broj ljudi na, po meni, pogrešan način upravlja s previše novaca u Zagrebu“, rekao je Predsjednik.

Svečana sjednica održana je večeras u Omišlju povodom Dana Općine, Duhovnog utorka i 30. obljetnice Općine Omišalj, a u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović ocijenio je kako  ovakva vrsta samouprave na otoku Krku dobro funkcionira. „Ova decentralizacija ovdje je dobra, ona pruža dokaz da je do sada stvar dobro funkcionirala. Sada imate sljedeći izazov – a to je da budemo zaista bogata integrirana zapadna država. Dio tog zapadnog svijeta koji je fikcija,koji je izrazito materijalan, pohlepan. To su problemi ovog vremena, a na nama je da u tom vremenu za sebe izvučemo što je moguće više“, kazao je.

„Ovaj mali stari hrvatski dragulj jedan od rijetkih gradova i naselja koji svjedoče o hrvatskoj državnosti, koja je puno starija. Onima koji misle da je danas Dan državnosti, ja ga od srca čestitam!“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako su to stvari koje nas ne smiju dijeliti već da se moramo u tim stvarima više povezati.

„Ovo je jedna od kolijevki, jedan od stupova hrvatskog identiteta. Ovdje je nastala Bašćanska ploča, tamo na drugom kraju otoka“, rekao je hrvatski Predsjednik te, u tom smislu, istaknuo da bi djeca trebala učiti glagoljicu. „Na tome se ovdje radi. To je jedinstven i neponovljiv dio našeg identiteta. Mislim da je važno da djeca dobiju svijest o tome“, rekao je Predsjednik.

O projektima realiziranim u posljednjih trideset godina na svečanoj sjednici govorile su predsjednica Općinskog vijeća Općine Omišalj Dunja Mihelec i načelnica Općine Mirela Ahmetović, a osim predsjednika Milanovića Omišljanke i Omišljane pozdravili su gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut i potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas