Predsjednik Milanović u Pazinu: Borba za Istru je bila nacionalni pokret

13. rujna 2021.
19:32

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Pazinu na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode na kojem je, govoreći o važnosti Rujanskih odluka, istaknuo da su one bile velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega se isplatilo ratovati.

„Prije skoro osamdeset godina Istra je odlučila da želi biti dio Hrvatske, sjediniti se s hrvatskom maticom. I tada, u tim prvim danima rujna ’43., to je bilo nešto što se želi, ali do čega je daleki put. Bilo je očito i očekivano da će rat završiti pobjedom Saveznika, nije se znalo, ali se osjećalo. Put je bio dug, bio je težak, trajao je dvije godine, jednako tako i put Hrvatske nakon proglašenja osamostaljenja 8.10. ’91.“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. Usporedivši ta dva događaja, predsjednik Milanović rekao je da je od proglašenja hrvatskog osamostaljenja do njezinog priznanja prošlo nekoliko mjeseci krvave borbe, uništenja, rata, zločina i Vukovar. „Tek 15. 1. ’92. Hrvatska je konačno prodisala kao slobodna država. Doprinos tomu su dali i istarski hrvatski vojnici, pripadnici brigade koja je osnovana prije točno trideset godina i koja je također pokazala kako Istrani misle danas, isto kao i prije skoro osamdeset godina“, poručio je predsjednik Milanović.

Govoreći o događajima prije osamdeset godina, Predsjednik je istaknuo ulogu dalmatinskih boraca u Istri. „Udarna snaga u Istri bio je 8. dalmatinski korpus. To su borci, najjači dio tadašnje oružane sile, narodnooslobodilačke vojske, borci koji su već tada bili iskusni. Rat su završili ovdje, oslobađajući hrvatsku zemlju o kojoj su malo znali, u koju se vratili više nikada nisu. Tu je osim Istrana živote izgubilo stotine Dalmatinaca i mislim da su zaslužili naše sjećanje i neki mali spomen“, rekao je predsjednik Milanović.

Borba za Istru je bila prije svega nacionalni pokret s dosta nacionalizma, poručio je predsjednik Milanović kazavši kako se drugu stranu ne može nazvati fašističkom. Istaknuo je da između talijanstva i fašizma ne postoji znak jednakosti. „To je bio nacionalni pokret, u određenoj mjeri nacionalistički i samo takav mogao je okupiti i crkvu i najplemenitije, najpožrtvovnije svećenike iz redova hrvatskog naroda, antifašiste, komuniste kao organizatore, ali samo kao dio te priče. Zato je to velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega se isplatilo ratovati“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića, o značaju Rujanskih odluka govorili su povjesničar Slaven Bertoša, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Pazin Milan Antolović, kustos Muzeja Grada Pazina  Ivan Smoljan, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, župan Istarske županije Boris Miletić i  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivan Bubić.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjena i slobode u Pazinu bili su pročelnik Kabinete Predsjednika Bartol Šimunić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić