Predsjednik Milanović u Rijeci: 25. godišnjicu Oluje proslavit ću s ratnim zapovjednicima na kninskoj tvrđavi

29. srpnja 2020.
16:36

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u programu Ljetne pravne škole: Diplomacija i pravo 2020 na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci gdje je održao i predavanje polaznicima Ljetne pravne škole. 

Nakon predavanja odgovarao je na pitanja novinara i ponovo progovorio o temi autonomije Stožera civilne zaštite. ‘Živimo u izvanrednom stanju za koje nitko nije dao odobrenje. Plenković nije problem, ali mora shvatiti da u demokraciji ne funkcioniraju stvari kao u autoritativnoj stranci“, kazao je predsjednik Milanović. Novinari su predsjednika tražili i komentar riječi predsjednika Vlade koji je kritizirao njegove stavove riječima „da se predsjednik dosađuje“.  “Nije kritizirao mene nego funkciju. On je govorio o sudbini posla, koliko razumijem hrvatski, nije to moja krivnja“, odgovorio je između ostalog predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović najavio je kako će 25. godišnjicu akcije Oluja proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjednicima kojima će 4. kolovoza uručiti i odlikovanja. „Ujutro 4. kolovoza susrest ću se s predstavnicima postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a navečer tog dana na kninskoj tvrđavi s predstavnicima Hrvatske vojske te dati odlikovanja i promaknuća. Među ostalim, odlikovat ću i gardijske brigade HVO-a koje su djelovale pod hrvatskim zapovjedništvom kao dio Hrvatske vojske u Oluji i čiji su pripadnici ginuli za oslobađanje hrvatskog teritorija“, najavio je predsjednik Republike.

„Pobjeda u Oluji je neokrnjena, čista i junačka, a ubojstvo staraca u Gruborima je razbojništvo“, poručio je predsjednik Milanović komentirajući najavu mogućeg  povezivanja proslave u Kninu s obilježavanjem stradanja srpskih civila u Gruborima nakon ‘Oluje’. „Stradanje u Gruborima trebalo bi se obilježavati na dan kad se tamo i dogodilo ubojstvo. Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobjeda gardijskih brigada i drugih postrojbi u Oluji je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom“, kazao je i zaključio kako će „vjerojatno otići i na obilježavanje godišnjice ubojstava u Gruborima“. 

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas