Predsjednik Milanović u Šibeniku: Hrvatska nije dovoljno napredovala u proteklih 10 godina članstva u EU

22. svibnja 2023.
19:15

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Šibensko-kninske županije.

Predsjednik Milanović u svom obraćanju dao je osvrt o 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. „Sudjelovao sam u radu Europskog vijeća punih godinu i pol dana dok Hrvatska nije bila punopravna članica. Ono što mi je privuklo pozornost već tada jest stav novih članica bivših komunističkih država. Žestoko su se borile za svoja prava, dok su u početku sjedili mirno i šutjeli“ kazao je.

Potom je govorio o potrebi korištenja europskih fondova. „Europski novac je naš novac i njega treba maksimalno pošteno koristiti. Bila bi glupost ne iskoristiti ih jer to je mjera uspjeha. Moramo pokazati da smo u stanju pobrinuti se sami za sebe. Korištenjem europskih fondova trebamo se približiti standardu bogatijih država, te time postati jači i neovisniji. Koliko smo u tome bili uspješni, po meni nismo. Nije da se ništa u Hrvatskoj nije dešavalo zadnjih 10 godina, bilo je napredaka ali nedovoljno“ naglasio je predsjednik Milanović i dodao kako je činjenica da je Hrvatska i dalje među najslabijima.

Govoreći o ekonomskom razvoju, kazao je kako su stope rasta u zadnjih 10 godina skromne. „Stalno su bile neke krize i ratovi, ali i drugima su. Rasli smo, ali drugi su rasli više. Izgubili smo industriju i sada jako ovisimo o svjetskom miru. Doslovno moramo Boga moliti da ne izbije neki veći i opasniji rat“ istaknuo je.

Također je naglasio kako moramo prestati idealizirati i idolizirati Europsku uniju jer su njeni mehanizmi odlučivanja vrlo nedemokratski. „Sustav političke odgovornosti praktički ne postoji. Činjenica je da o pitanjima života i smrti, rata i mira govore ljudi koji za to nisu birani, a to su ozbiljne stvari“ poručio je predsjednik Milanović te je apelirao da se u vođenju državnih poslova treba ponašati sebično budući da je jedino nama stalo do naše države.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici obratili su se predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Stipe Petrina i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić