Predsjednik Milanović u Sinju: Alka je prije svega naša tradicija

09. kolovoza 2020.
21:30

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u pratnji supruge prof.dr.sc. Sanje Musić Milanović danas je prisustvovao 305. Sinjskoj alci, višestoljetnoj tradiciji sinjskog kraja koje je ujedno i pokrovitelj.

Predsjednik Milanović prije Sinjske alke je prisustvovao Vojvodinom prijemu na kojem mu je g. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva uručio mjedenu alku na poklon kao pokrovitelju ovogodišnje Sinjske alke te je zatim pratio samu Sinjsku alku na trkalištu.

Nakon završetka 305. Sinjske alke i proglašenja slavodobitnika, alkara Ive Zorice, predsjednik Milanović se obratio svim prisutnima i pozdravio Sinjanke i Sinjane, kao i sve druge goste.

„Kada sam prije pet godina 2015. godine imao tu čast i sreću u isto vrijeme otvarati Alkarske dvore kao tadašnji predsjednik hrvatske Vlade mislio sam da je to zadnje što ću imati institucionalno s Alkom. Opet, od Alke cijeli svoj život, pedeset i tri godine niti pobjeći mogu, niti bježim. Cijeli život se na neki način vrti oko te viteške igre koju možda u potpunosti mogu razumjeti samo ljudi koji su iz ovih krajeva. Ja sam iz Zagreba, ali sam odavde po svom ocu Stipi iz Sinja, iz Glavica,“ poručio je Predsjednik Republike.

Prisjetio se prvog doživljaja Alke kojeg pamti iz 1971. godine kada je Alku obilježio radostan naboj tadašnjeg Hrvatskog proljeća. „Alka je simbol, Alka je zaštićena i od UNESCO-a, ali Alka je prije svega naša tradicija. Pred nama su izazovne godine, važne godine, a Alka ostaje ovdje među nama koji nju gledamo, osjećamo i na neki način šapućemo s njom, “ zaključio je predsjednik Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek