Predsjednik Milanović u Sisku upozorio da obnova nakon potresa ne ide dobro

05. svibnja 2021.
12:20

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Sisak te je u pratnji gradonačelnice Grada Siska Kristine Ikić Baniček i njezinih zamjenika Marka Krička i Ivice Rendulića obišao dijelove grada stradale u potresu. Prilikom obilaska predstavnici gradske vlasti upoznali su predsjednika Milanovića s pričinjenim štetama i trenutačnom situacijom na terenu.

Nakon obilaska centra grada, predsjednik Milanović je u izjavi novinarima pojasnio kako je u Sisak došao već četvrti put nakon potresa kako bi se uvjerio u tijek obnove. Na pitanje novinara kako teče obnova u Sisku predsjednik Milanović je rekao: „Nikako, to je rekla gradonačelnica. Htjeli bi bolje, htjeli bi više, a na meni je da saslušam, da upozorim na to. Ona se bori i zna bolje nego ja. Misli da može brže“, istaknuo je Predsjednik.

Upozorio je kako i u obnovi Zagreba nakon potresa još ništa nije počelo. „Ja znam barem deset ljudi koji su krenuli sami u nadi da će im to biti vraćeno kroz razne programe. To je već sve davno trebalo biti riješeno, ali nije“, rekao je predsjednik Milanović. Na pitanje tko je odgovoran što nema obnove, Predsjednik je rekao da je za to odgovoran „onaj tko drži blagajnu“.

Novinare je interesiralo i mišljenje Predsjednika Republike o inicijativi suca Marina Mrčele koji je rekao da bi predsjednika Vrhovnog suda trebali birati sami suci. “Kao predsjednik Republike ne vidim se u ulozi predlagatelja izmjene Ustava, nego u ulozi nekoga tko štiti i brani Ustav kakav je na snazi i na koji sam prisegnuo. Odakle ideja sucu da ide na televiziju i da propagira političke stavove? To je politički stav. U Europskoj uniji način, metoda i hijerarhija izbora sudaca varira od države do države, to neka gospodin sudac i svi ostali pročitaju detaljno, pa će vidjeti da nema jedinstvenog modela”, poručio je Predsjednik Republike.

Inicijativu suca Mrčele smatra potpuno besmislenom. “Dakle, politizacija je, prema gospodinu sucu, to što ja kao nestranačka osoba predlažem nestranačku osobu. Ideja da se suci pojavljuju u prime-timeu i da govore kako bi trebao izgledati hrvatski Ustav, koji su prekršili nekoliko puta do sada, ja smatram vrlo opasnim. Zato što taj sudac ima puno veću vlast nego ja”, istaknuo je predsjednik Milanović i zaključio “neka se stručnjaci počnu baviti nečime što je zaista struka”.

Uz predsjednika Milanovića u obilasku Siska bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju doc. dr. sc. Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan