Predsjednik Milanović u Sofiji: Puna podrška Bugarskoj za ulazak u Schengen

25. svibnja 2023.
14:25

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, na poziv bugarskog predsjednika Rumena Radeva, boravi u službenom posjetu Republici Bugarskoj. Nakon svečanog dočeka upriličenog ispred Predsjedničke palače u Sofiji, dvojica predsjednika održali su tete-a-tete susret te bilateralni sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

U izjavi za medije nakon sastanka predsjednik Milanović je istaknuo kako nema otvorenih pitanja između dvije države, a kao važnu temu o kojoj su razgovarali istaknuo je širenje Schengenskog prostora. S obzirom da je Hrvatska ispunila taj cilj i ušla u Schengen, predsjednik Milanović se založio za ulazak Bugarske u Schengen dodajući kako Hrvatska može pružiti pomoć poučena svojim iskustvom.  

Govoreći o nejasnim razlozima zbog kojih Bugarska čeka na ulazak u Schengen, rekao je: “O tim stvarima treba govoriti otvoreno kao i o nizu drugih tema o kojima se u Briselu razgovara prikriveno, katkad i cinično. Partikularni interesi se pokušavaju prodati pod velom velikih vrijednosti i principa.  U biti se radi o cjenkanju, ništa više. Bugarska čeka na ulazak u Schengen više od 10 godina, te se još uvijek ne zna do kada će. Nema tu transparentnosti i kriteriji su isključivo politički, kao što su bili i za Hrvatsku. Morali smo 7 godina čekati iako smo sve traženo ispunili“, istaknuo je Predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je dao punu podršku Bugarskoj s obzirom na činjenicu koliko dugo čeka na ulazak u Schengen. „Puna podrška Bugarskoj. Takve stvari me smetaju jer smatram da su nepravedne. Bugarskoj želim puno uspjeha“ poručio je i najavio kako je Hrvatska spremna pomoći i kroz razgovore s nekim državama članicama koje imaju rezervu prema članstvu Bugarske u Schengenu. „Tu možemo također pomoći, u dobroj vjeri, bugarskoj strani jer smo već relativno zrela država u smislu članstva. Onog trena kada Bugarska i Rumunjska uđu u Schengen, veza prema srednjoj Europi će morskim putem biti puno bliža za razliku od dosadašnjeg puta preko sjevera kontinenta. Da se ne lažemo, to je financijski interes sjevernih članica, a priča o vladavini prava su samo lijepe riječi koje mi u Hrvatskoj slušamo već godinama“, kazao je između ostalog predsjednik Milanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu EU prema ratu u Ukrajini, Predsjednik Milanović je naglasio kako nikada neće raditi protiv jedinstva Europske unije iz osjećaja elementarne lojalnosti. Ali je upozorio kako ne mogu svi u EU imati isti stav. „Tu imamo sličan stav kao i bugarska strana. Jedinstvo Europske unije nije dogma i nije nešto što se, posebno u pitanjima vanjske i sigurnosne politike, podrazumijeva samo od sebe. Također, ne postoje ljudi s jasnim demokratskim mandatom koji imaju pravo govoriti u ime svih. Mi smo nacionalne države i razlikujemo se“, pojasnio je Predsjednik Republike. 

Na pitanje da li podržava razdvajanje pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, Predsjednik Milanović kazao je: “Nažalost, prijeti mogućnost da se pregovori razdvoje jer Republika Sjeverna Makedonija ima u pregovaračkom okviru određene uvjete koje, ako ne ispuni, neće moći nastaviti pregovore onim ritmom kojim će Albanija moći“. Govoreći u tom kontekstu o bugarskom zahtjevu da se u makedonski ustav unesu i Bugari, kazao je da mu se to čini opravdanim, dajući pri tome usporedbu s hrvatskim Ustavom kao primjerom jednog od najliberalnijih što se tiče manjina. “Obje države već davno su trebale biti dio Europske unije”, zaključio je predsjednik Milanović.

Nakon razgovora s predsjednikom Bugarske, predsjednik Milanović sastao se na radnom ručku s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galab Donev, a popodne je održao i predavanje na Sveučilištvu Sveti Kliment Ohridski na temu “Geopolitika i ekonomija”. Tijekom jednodnevnog službenog posjeta Bugarskoj, predsjednik Milanović sastati će se i s predsjednikom Narodnog Sobranja Rosen Željazkov.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek