Predsjednik Milanović u Valpovu: Briga za hrvatske interese moj je jedini posao

07. prosinca 2021.
17:05

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova povodom obilježavanja Dana Grada Valpova na kojoj je, u prigodnom obraćanju istaknuo kako su promjene u Valpovu velike i vidljive.

„Ovaj grad posjećujem godinama i promjene su velike. Niti prije petnaest godine ovo nije bio zabačen kraj. Vidjelo se da ovdje postoji tradicija i da grad ima svoj identitet. Ono što viđam je sve bolje i bolje – naprosto, događa se napredak. Stvari idu naprijed, gradi se, izgleda ugodnije za život, privlačnije, kao mjesto u koje bi netko tko ima jasan plan u životu što sa sobom hoće i ne nekakve megalomanske i lude ambicije mogao živjeti pristojan, uredan i jako važno, siguran život“, poručio je predsjednik Milanović.

Valpovčanka i Valpovčanima je rekao da nema recept za to kako da uređuju svoju zajednicu, ali da po njemu svaka jedinica lokalne samouprave, općina i grad u Hrvatskoj sebi mora postaviti cilj „da na ono što je izvorni proračun, da barem još nekoliko puta taj iznos premaši sredstvima iz europskih  projekata“. Dodao je kako je to lakše reći nego napraviti, ali isto tako, da to postiže sve veći broj gradova i općina. „Vaš kraj s industrijskom i poljoprivrednom tradicijom kao jedna mala, ali jaka aglomeracija dvaju gradova, može biti jako dobro organiziran prostor za život. To vam želim“, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je kako uvijek govori o europskim fondovima zato što misli da su oni najbolja mjera vrijednosti i mjera uspjeha. „Europske fondove treba uzeti pod svaku moguću zakonitu cijenu i to si postaviti kao glavni cilj jer drugog velikog cilja, druge destinacije na našem putovanju u stvari i nema. Naši branitelji, ljudi koji su za Hrvatsku riskirali i ginuli možda jesu sanjali o nekakvoj Europskoj uniji, ali prije svega o Hrvatskoj. Samo taj novac čini razliku između nas potpuno samostalnih, koji odlučuju o svojim poslovima koliko mala država može i nas, kao dio velikog sustava u kojem veliki vrlo često odlučuju umjesto nas. Ne budemo li svjesni toga naši interesi će biti u pitanju. Naši interesi su naš i moj jedini posao“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na svečanoj sjednici govorili su gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo, načelnik Općine Tisno Kristijan Jareb, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović. Uz predsjednika Milanovića u Valpovu je bila savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić