Predsjednik Milanović u Vitezu: U BiH se ništa ne može dogovoriti bez suglasja sva tri konstitutivna naroda

11. srpnja 2021.
19:39

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini na poziv Sveučilišta u Mostaru. Trodnevni posjet Bosni i Hercegovini Predsjednik je započeo u Vitezu radnim sastankom s predstavnicima političkog, gospodarskog i kulturnog života središnje Bosne.

U izjavi medijima, uoči sastanka, predsjednik Milanović rekao je da je u Bosnu i Hercegovinu došao razgovarati, a na upit novinara da komentira reakcije na njegov nedolazak na komemoraciju u Potočarima rekao je: „Bio sam na komemoraciji u Potočarima kao premijer. Ja sam isti čovjek, predstavljam istu državu i vjerojatno ću otići opet. Nadam se da to nitko nije protumačio kao moje podcjenjivanje žrtava jer to je sve suprotno onome što sam u životu radio i govorio. Još jednom, to je grozna stvar“.

„Neću imati službeni posjet dok neke stvari ne razriješimo“, odgovorio je predsjednik Milanović na pitanje kada će doći u služeni posjet Bosni i Hercegovini te pojasnio: „Gospodin Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda. Hrvatski narod je konstitutivan narod i moraju ga birati hrvatski građani, građani hrvatske nacionalnosti. To je vrlo jednostavno“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako nema više popuštanja, „to su stvari o kojima moramo otvoreno razgovarati“.

Novinari su predsjednika Milanovića pitali koju će političku poruku poslati Hrvatima u Bosni i Hercegovini. „Nećemo dopustiti da se ide ispod standarda Daytona, samo to“, odgovorio je Predsjednik. „Vidimo da se neke ljude kažnjava zbog toga što krše Dayton, a onda kada Hrvatska ili ja, ili premijer tražimo da se u neke međunarodne dokumente samo spomene Dayton, ne ide. Pa to me malo iznenađuje. Dayton nije samo ugovor kojim je na silu prekinut rat, čemu je jako doprinijela Hrvatska vojska i spasila Bihać, da se ne dogodi nešto slično Srebrenici. Dayton je pravni okvir za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je potpisnik, jedan od tri potpisnika i to je na snazi, ništa drugo nije na snazi, ništa drugo se ne može dogovoriti i dogoditi bez suglasja svih triju konstitutivnih naroda. I to će ubuduće biti u svim dokumentima međunarodnih organizacija kojima je Hrvatska član. Ne bude li, neće biti niti tih dokumenta“, zaključio je predsjednik Milanović. 

Na sastanku s Predsjednikom Republike u Vitezu bio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara,  te predstavnici političkog, gospodarskog i kulturnog života središnje Bosne među kojima su, osim domaćina načelnika Viteza Borisa Marjanovića i predsjednika Udruge poslodavaca Viteza Igora Šakića te brojnih gospodarstvenika, bili i dužnosnici iz Srednjobosanske županije: predstavnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nikola Lovrinović, predstavnica Doma naroda Parlamenta BiH Marina Pendeš te predstavnice Zastupničkog doma Federacije BiH Ankica Kolar Jurčević i Matea Cakalin.

Na sastanku su sudjelovali izaslanici u Domu naroda Federacije BiH Ilija Nakić, Zdenka Džambas i Marko Saraf te zastupnici u parlamentu Srednjobosanske županije Josip Kvasina, Suzana Krišto, Dražen Matišić, Antonija Miličević, Anto Lozančić i Anto Bilić, ministri u Vladi Srednjobosanske županije ministrica financija Mirjana Plavčić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović i ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić, kao i načelnici općina Srednjobosanske županije, načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kreševo Renato Pejak, načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo, načelnik općine Dobretići Ivo Čakarić, gen. Marijo Bradara i Miroslav Zelić.

Ravnatelj  Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila dr. Mladen Čuturić, ravnatelj Hrvatskog kazališta Travnik Anto Bilić i rektor sjemeništa i ravnatelj Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, Travnik Željko Marić, bili su predstavnici zdravstvenih, kulturnih i obrazovnih ustanova na sastanku s hrvatskim Predsjednikom.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda Predsjednika dr. sc. Orsat Miljenić,  veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Vitez Pero Bilušić i savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH dr. sc. Mladen Glavina.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan