Predsjednik Milanović u Vukovaru: Tutorstvo i bezobrazluk iz Bruxellessa prema Hrvatima prelazi sve granice

03. svibnja 2022.
14:37

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u Vukovaru, povodom obilježavanja Dana Grada, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara. U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je kako se Vukovar nevjerojatno promijenio u odnosu na vrijeme kada je bio ruševina, fizički i duhovno podijeljen.

„Grad je danas uredan i lijep, ljepši nego mnogi gradovi u Hrvatskoj, koji nisu bili razrušeni u ratu. Grad u kojem bi mogao živjeti čovjek iz velikog grada“, poručio je predsjednik Milanović dodavši kako su za to zaslužni Vukovarci. „Za to su zaslužni svi. Nije dobro izdvajati niti jednoga“, rekao je.

Predsjednik je u obraćanju ponovio da je korištenje fondova Europske unije jedina mjera uspjeha. „To je jedina mjera vašeg i našeg uspjeha. Kada čujem da smo u ovih deset godina u plusu 50 milijardi kuna, to znači da smo 5 milijardi kuna u plusu godišnje. Što dobivamo za uzvrat? Dobivamo malo novaca, to je pola zagrebačkog proračuna za cijelu državu na godišnjoj razini. Što dajemo? Dajemo puno – dajemo suverenitet, dajemo pravo da odlučujemo o mnogim svojim poslovima, da nam se soli pamet, da nam se govori kako je lijep život, kako treba odgajati djecu, kako školu treba izgledati“, naveo je predsjednik Milanović.

Istaknuo je da se u mnogo čemu slaže s time što se iz Bruxellesa propagira, ali da su mu neke stvari neprihvatljive te da vode u propast. „Ta vrsta mentorstva, tutorstva i bezobrazluka s kojom nastupaju prema malim narodima, posebno prema istočnoeuropskim narodima, a posebno prema nama – Hrvatima prelazi sve granice. Smatram da nemamo elementarnu lojalnost tih svojih partnera, smatram da svi vi koji imate prezimena koja nisu starosjedilačka vrlo dobro znate što govorim. Tu minimalnu razinu pristojnosti i respekta prema Hrvatskoj očekujem i za nju ću se boriti svim mirnim sredstvima“, pojasnio je predsjednik Milanović.

Nadalje, govorio je Predsjednik i o hrvatskoj susjednoj državi Srbiji kazavši kako s njom imamo, ne do kraja raščišćene, račune. „Pri tome ne mislim ništa grubo, ali neke stvari nam duguju”, istaknuo je predsjednik Milanović. 

„Bosna i Hercegovina i Sarajevo nije oslobođeno američkim bombarderima, Banja Luku je skoro oslobodila Hrvatska vojska, tamo su ginuli hrvatski zapovjednici u listopadu 1995., u ratu koji više nije bio hrvatski nego američki. Tamo je padala hrvatska krv da bismo sada slušali da smo ultranacionalisti i primitivci koji za svoj narod traže samo elementarno i ništa više od toga. I za to ću se ja boriti. I vjerujem da će mi mnogi Vukovarci dati podršku i mnogi hrvatski patrioti. Nikakvi nacionalisti niti šovinisti. U Bosni i Hercegovini nema oružja i nema opasnosti od sukoba, ali hrvatski interesi i vitalni interesi hrvatske države i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini će se braniti iz Zagreba. Svatko tko želi biti saveznik je dobrodošao. Svatko tko ne želi neka se zapita kome služi. To govorim ovdje na granici sa Srbijom, državom koja ima povijesnu šansu da ode tamo gdje pripada – to je zapad“, poručio je predsjednik Milanović. 

Zaključno, predsjednik Milanović Vukovarcima je zaželio da se nastave razvijati te da se bore za svaki euro iz europskih fondova, ali, kako je kazao, i „mira u odnosima Hrvata i Srba koji nisu idealni, ali na tome treba raditi. Drago mi je da u zadnje vrijeme nema teških riječi, ali neke stvari se moraju riješiti, jer neke stvari se ne zaboravljaju. Živio hrvatski Vukovar i živjela samostalna Hrvatska koja misli svojom glavom i govori svojim ustima.“

Osim predsjednika Milanovića Vukovarkama i Vukovarcima Dan njihovog grada čestitali su predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, a uz Predsjednika Republike bili su savjetnica Predsjednika  Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta