Predsjednik Milanović u Zadru odlikovao Središte za obuku dočasnika Redom bana Jelačića za doprinos razvitku OSRH

08. svibnja 2024.
14:07

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Zadru na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine. Tim povodom Predsjednik Republike odlikovao je Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“  Redom Bana Jelačića za izniman doprinos u ustroju i razvitku  Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uoči dodjele odlikovanja pročitana je povjesnica Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine, postrojbe koja je osnovana 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine. Cilj postrojbe je stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika odnosno zapovjednika desetine ili voda koji će biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i s osobnošću hrvatskog vojnika.

„Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske – naš je pripadnik , prvi dočasnik Središta za razvoj vođa – naš je pripadnik, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić – naš je pripadnik i mnogi naši pripadnici i polaznici raznih obuka obnašali su ili još uvijek obnašaju odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci“, rekao je između ostalog umirovljeni djelatnik Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine Željko Turić koji je čitao povjesnicu Središta.

Nakon dodjele odlikovanja predsjednik Milanović sudjelovao je na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – „Natjecanje prvi za Hrvatsku“ na kojoj je uručio prijelazni pehar pobjedniku natjecanja. Ovogodišnje natjecanje održano je povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran” te u spomen na 30. godišnjicu pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Memorijal bojnik Davor Jović – „Natjecanje prvi za Hrvatsku” održalo se na području bivše vojarne u Šepurinama, Nina, Ninskih Stanova, Žerave i Zadra. Cilj natjecanja je prikazati odlike hrvatskog vojnika – požrtvovnost, hrabrost, izdržljivost i predanost, a natjecatelji pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazuju svoje znanje i vojničke vještine te tjelesnu i psihološku pripremljenost na zahtjevnoj stazi dugoj približno 34 km, savladavanjem sedam radnih točaka. Natjecali su se pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova te pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta