Predsjednik Milanović: Ustav je jasan, mandat se daje onome tko ima apsolutnu većinu zastupnika

26. lipnja 2020.
15:27

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj promociji polaznika vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu nakon čega je odgovarao na pitanja novinara. Novinari su ga pitali o pravednosti skorih izbora budući da će neki građani biti spriječeni izaći na glasanje zbog epidemioloških razloga, na što je predsjednik odgovorio: „Uvijek je netko spriječen ili ne može, situacija je specifična i za njihovu odgodu – recimo, da je ustavno moguća – bio bi potreban razgovor s premijerom i neka vrsta razumijevanja i oporbe“.

Na pitanje hoće li inicirati takve razgovore, predsjednik Milanović je odgovorio: „Ne. Ja nisam ni inicirao raspuštanje Sabora. Rekao sam da bi bilo bolje održati izbore u nekom drugom terminu, ali znate da sam pitao premijera koje prioritete ima, to sigurno nije bio 21. lipnja, dakle između 27. lipnja i 5. srpnja odlučio sam da će biti 5. srpnja. Ne mogu ništa po pitanju izbora bez inicijative premijera, a i to je pitanje. Ustav o tome baš ne govori, ali našlo bi se neko rješenje. Čini mi se da bi teoretski bilo moguće, ali u praksi ništa od toga“.

Je li moguće teoretski proglašenje izvanrednog stanja, pitali su nadalje novinari? „To može samo Sabor, odnosno moguće je prema članku 101. Ustavu konstatirati da državne institucije ne mogu obavljati svoj posao, ali onda vlast ne može pasti u ruke jedne osobe, premijera, već barem premijera i predsjednika“. 

Na pitanje kako će odlučiti kome povjeriti mandat za sastav vlade, Predsjednik je rekao:

„Ustav je precizan, mandat se daje onome tko ima apsolutnu većinu zastupnika, samo rok u kojemu se to mora dogoditi nije definiran. Time ću se voditi u početku, konzultacije će doista biti konzultacije. U svakom slučaju će biti totalno transparentno, učinit ću sve da bude transparentno, a kako u nekim situacijama nije bilo čime se narušavalo povjerenje u demokraciju i pravni poredak.  To se ne smije dogoditi“.