Predsjednik Milanović: Uvjetovati Bosni i Hercegovini status kandidata izmjenom izbornog zakona je cinizam

23. lipnja 2022.
13:55

„Želimo sređivanje stanja u Bosni i Hercegovini, da BiH postane članica Europske unije. Na tome trebamo raditi. Sada se ukazala prilika koju treba iskoristiti. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali Ukrajina ima ogromne probleme, kao i Modova. Ovo je prilika da se BiH da status kandidata, kao čin povjerenja i nade. Tko može biti protiv toga?“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović na konferenciji za medije koju je održao uoči sjednice Europskog vijeća na kojoj bi Ukrajina i Moldova trebale dobiti status kandidata za EU. 

Pri tome je podsjetio kako su predsjedatelj Zastupničkog doma Nebojša Radmanović i predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović u srijedu poslali Zahtjev za dodjelu kandidacijskog statusa BiH, te da je slovenski predsjednik Borut Pahor također pismom zatražio da BiH odmah dobije status kandidata za EU. Pojasnio je kako je to pismo dogovorio s predsjednikom Pahorom na trilateralnom sastanku na Brijunima, gdje ga je podržao i austrijski predsjednik Alexander Van Der Bellen, a o njemu se razgovaralo i na skupu u Ohridu prošloga tjedna. Na pitanje zašto ga i on nije potpisao, predsjednik Milanović je rekao: „Kao da jesam, tko je počeo govoriti o tome ako ne ja. Zaključili smo na Brijunima da je bolje da potpisnik bude Borut. On će ići s prijedlogom, a ja ću ga podržavati jer sam ga i začeo. Tako da drugi vide kako i Slovenci razmišljaju tako. To je bila taktika.“

Predsjednik je govorio i o razlozima zašto smatra da i BiH treba dobiti status kandidata za EU. „BiH je prepuštena sama sebi. Međunarodna je uprava BiH dovela do ruba egzistencije i mi sad tražimo da se u jedinstvenom trenutku, koji se neće ponoviti, BiH pruži ruka. Ali, ne može. Zašto? Neka Plenković to objasni. Očito postoje neki prioriteti. Jesu li to njegovi privatni prioriteti, je li to kadrovska politika instaliranja svojih asistenata na plaće od sedam, osam ili deset tisuća eura, je li to strah da se ne ugrozi ulazak u Schengen i euro? Neka kaže ako je ulazak u Schengen i euro važniji od mira i reda u BiH i sudbine naroda koji tamo žive. Kada bi Plenković otvoreno govorio, sjeli bi i razgovarali da vidimo koja je opasnost da se to dogodi“, rekao je predsjednik Milanović.

Budući da se BiH postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, upozorio je kako  „dominantna politička grupacija u BiH opstruira i opstruirat će to do zadnjeg dana“. Uvjetovati status kandidata izmjenom izbornog zakona zato je, po njemu, „cinizam“.

Izmjenu izbornog zakona sada jedini može riješiti visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, tvrdi predsjednik Milanović, i to tako da iskoristi tzv. bonske ovlasti i da, kao puno puta do sada, kaže – to je zakon, a podloga za to je odluka Ustavnog suda BiH. „Kao što je nametnuo odluku o financiranju izbora u BiH“, podsjetio je Predsjednik i dodao kako bi izmjenom izbornog zakona „učinio pravu stvar“. Uvjeren kako visoki predstavnik ne djeluje autonomno, već mu netko „daje migove i savjete“, predsjednik dodaje kako bi mu Amerikanci trebali reći da to napravi i problem s izbornim zakonom bio bi riješen.

Predsjednik Republike ponovo je izrazio negodovanje zbog „nezabilježene razine neznanja i nerazumijevanja međunarodne zajednice o BiH, koja je zemlja srednje Europe“. Za to krivi i hrvatsku diplomaciju. „Tome je pridonijela i kriminalna inertnost Zrinjevca. Zašto svi s kojima razgovaram pokazuju zapanjujuću razinu neznanja o BiH. Finska premijerka ni ne zna da je BiH već podnijela zahtjev za status kandidata. Čiji je posao bio da se ta vijest probije do ureda finske premijerke, barem u zadnjih mjesec dana? Posao se ne radi da se ne bi kompromitirali nečiji privatni planovi“, rekao je predsjednik Milanović.   

Na pitanje što u ovoj situaciji očekuje od premijera Plenkovića, odgovorio je: „Ne očekujem ništa, njegovo ponašanje i postupci ukazuju da neće napraviti ništa. Ali moja je dužnost da ovo kažem“.  Novinare je zanimalo i koje zemlje od spominjanih, po njemu, zaslužuju status kandidata. „Svi zaslužuju. Za Ukrajinu kažem – može, jer su razlozi politički, nema tehničkih uvjeta. I ne treba je vezati tim kriterijima, nikad ih neće ispuniti. Neće ni BiH. I BiH treba malo progledati kroz prste“, odgovorio je.