Predsjednik Milanović: Vlada se potpuno protuustavno upliće u izbor predsjednika Vrhovnog suda

13. svibnja 2021.
13:15

Tijekom boravka u Zaboku, gdje je prisustvovao predstavljanju projekta re-GENERATOR, projekta obnove i prenamjene industrijskog pogona bivše tvornice „ZIVIT“ u centar urbane kulture, predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je, između ostaloga, i postupak Vlade koja je svojim priopćenjem tumačila program Zlate Đurđević, kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda. Predsjednik Milanović tvrdi kako se time „Vlada upliće u izbor predsjednika Vrhovnog suda potpuno protuustavno“.

„Ovo je, ne znam koji put po redu, da Plenković i njegova klika krše Ustav. Izdaju priopćenja na stranicama Vlade, a gdje je Vlada navedena kao dionik i faktor u izboru predsjednika Vrhovnog suda? HDZ, u redu. Ali Vlada? To je svijest čovjeka koji je odrastao na komunističkim i socijalističkim postulatima, na tome je diplomirao i općenito proizlazi iz tog miljea. Ne bi mi palo na pamet, da sam premijer, da u to uvlačim Vladu“, rekao je predsjednik Milanović.

Prema njegovim riječima, Zlatu Đurđević se želi diskreditirati na sve načine. „Želi je se minirati po svaku cijenu, obeshrabriti, ubiti joj volju, reći da krši zakon, dovesti je u vezu s nekim, po HDZ-u, spornim zakonima, što je isto laž. Prikazati je nepismenom, neukom i opasnom čak. To je pokušaj difamacije temeljem delikta mišljenja i kritičkog uma. Postoje ljudi koji misle, čitaju, analiziraju, koji rade komparativne analize, govore kako stvari funkcioniraju u Europi, kako kod nas gdje funkcioniraju loše, zašto je to loše i kako bi se to možda moglo promijeniti. Dakle, ona je samostalna osoba, to je pokazala više puta. To smeta“, rekao je Predsjednik Republike i ponovio kako se „Vlada uplela u proces u kojem Vladi nema mjesta“.

Odgovarajući na pitanja novinara, komentirao je predsjednik Milanović i nabavu vojnih aviona. „Pitam se što je s nabavkom vojnih aviona? Šest mjeseci ima da je Povjerenstvo donijelo svoje preporuke. Šest mjeseci Plenkoviću i Šeksu treba da donesu odluku između vjerojatno dvije opcije. Gdje se donosi ta odluka? Šutio sam nekoliko mjeseci. U veljači su neki saborski zastupnici, ne iz SDP-a, rekli da se donese odluka i da imaju njihovu potporu. Još uvijek ništa. Zašto? Lokalni izbori? Kakva je to razina odgovornosti? Gdje je to naučio gospodin Plenković?“, zapitao se Predsjednik Republike i dodao kako se „ista priča ponavlja s hrvatskim bolnicama, rasturaju ih skandali, sramota, nabavom lijekova, veledrogerijama,…“.

Na pitanje je li sklon tome da se sazove sjednica Vijeća za obranu, Milanović je kazao kako „nema ništa protiv toga“.

„Ja bih se kao premijer u njegovoj situaciji osjećao nelagodno da takvu odluku donosim sam s par ‘pajdaša’ u HDZ-u ili da možda pita nekog u Bruxellesu, što je deset puta gore. Ako ne želi podijeliti tu odgovornost, ja ću zauzeti defenzivni stav mada sam ja vrhovni zapovjednik i danas-sutra ja odgovaram za uporabu i učinkovitost tih sredstava o čijoj nabavci on donosi odluku. Stvaraju isključivo probleme nove, a stare nisu u stanju riješiti“, zaključio je predsjednik Milanović.