Predsjednik Republike na obilježavanju Dana Grada Trogira: Čuvajte svoj jedinstveni grad

13. studenoga 2020.
13:51

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je, u prigodi Dana Grada i zaštitnika grada Svetog Ivana Trogirskog, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira poručivši Trogiranima da čuvaju svoj jedinstveni grad.

„Trogir je puno stariji od UNESCO-a, kojim se često s razlogom voli pohvaliti, i ovdje život traje oduvijek. Malo je takvih gradova na našoj obali, jedinstveno je mjesto za život, jedinstveno mjesto za refleksije povijesti i sve ono što nas okružuje“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju i dodao da je oduvijek fasciniran gradom kojeg, kazao je, treba čuvati.

„Prije nego što sam krenuo pogledao sam jedan podatak koji uvijek gledam – koliko novca iz gradskog proračuna ide na plaće. Sedam posto, to nije puno. Sedam ili osam posto je jako razumno i to je jedna od točaka koju gledam posebno zadnjih godina kada dolazim u neku sredinu i iz toga izvlačim zaključak kako se odnosi prema vlastitoj imovini, prema vlastitom novcu i koliko su odgovorni“, rekao je predsjednik Milanović dodavši da je druga stvar koju također gleda podatak koliko je neka lokalna samouprava uzela europskog novca. „I to je za mene jedina i najviša mjera uspjeha hrvatskog članstva, jer sve drugo što Europa nudi i što daje je nametnuto. To smo svjesno prihvatili. To je novac koji Hrvatska nikada nije imala na raspolaganju i treba ga uzeti i potrošiti“, istaknuo je Predsjednik.

Smatra kako  do sada to nismo u Hrvatskoj radili kako treba. „Razlog može biti taj što smo najneiskusniji, što smo najnovija članica i ja se iskreno nadam da će to uskoro prestati biti tako. Ovo nije nikakva optužba, ovo je naprosto činjenica. Vama u Trogiru želim da taj novac koristite nemilosrdno i precizno. To je jedina prava mjera uspjeha u vremenu u kojemu živimo“, poručio je Predsjednik.

„Hrvatska će se razvijati i dalje, donosili strategije nacionalnog razvoja u okviru europskog semestra ili ne, koncentrirati se nekada i previše na birokratske gnjavaže koje nam nameću sa svih strana, umjesto da se sebično bavimo s onime što mi ocjenjujemo da nam je bitno“, zaključio je predsjednik Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan