Predsjednik Republike na otvorenju izložbe 35. Salon mladih – Millennial

21. listopada 2020.
21:04

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika na otvorenju Salona mladih, koji se u ovogodišnjem 35. izdanju održava na temu milenijalaca.

Otvarajući Salon, predsjednik Milanović rekao je da je požurio iz Iloka, gdje je danas boravio, zato što “osjeća da je u klimi nasilja, u kojoj živimo, kao i lakog posezanja za oružjem, umjetnost jako bitan dio života koji treba predavati i posredovati djeci, posebno dječacima”.

“Knjiga se bavi odgojem djevojaka u Češkoj, a mi se moramo baviti odgojem dječaka u Hrvatskoj, jer kad narastu kasno je. Zato je umjetnost, taj atenski uteg odgoja jednako bitan kao Sparta – sport da, ali i umjetnost. Na kraju krajeva umjetnik će, kada mu padne mrak na oči, odrezati uho samome sebi, a ne drugome”, poručio je.

Umjetnicima i organizatorima predsjednik Milanović je poželio uspješan Salon mladih, izrazivši uvjerenje da će biti puno plodniji nego trg na kojem se održava, a “koji je nakon renoviranja ipak ostao malo sterilan.”

S ciljem poticanja dijaloga i rasprave ta najveća izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, svake dvije godine donosi presjek aktualne scene, dajući nadolazećim umjetnicima priliku da izlažu u reprezentativnom galerijskom prostoru.

Ove se godine predstavlja stotinjak mladih umjetnika koji stvaraju u medijima slikarstva, kiparstva, multimedije, performansa, fotografije, grafike, videa i filma, uz bogati popratni program utemeljen na središnjoj temi.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta