Predsjednik Republike odao počast žrtvama Jasenovca

22. travnja 2020.
14:27

Povodom 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u odavanju počasti žrtvama kod spomen-obilježja „Kameni cvijet“. Uz predsjednika Republike, počast žrtvama polaganjem zajedničkog vijenca odali su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković,  predsjednika Vlade Andrej Plenković, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, predsjednik Židovske općine Zagreb prof. dr. sc. Ognjen Kraus te zastupnici u Hrvatskom saboru prof. dr. sc. Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi.

Nakon polaganja vijenca, predsjednik Milanović odgovarao je na pitanja novinara koje je zanimao njegov komentar zajedničkog odavanja počasti cjelokupnog državnog vrha i predstavnika žrtava. “Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo mjesto je krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva, i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačno izbjegnuta ‘govorancija’“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako se i osobno angažirao da zajedno dođu, a zahvalio je na angažmanu i predstavnicima žrtava.

“Zajednički dolazak je napredak. Treba nam strpljenja i laganih pomaka, ovo je pomak koji je dobar za Hrvatsku jer su došli predstavnici nacionalnih manjina, antifašista, žrtava i dosta su se angažirali i hvala im na tome.” izjavio je predsjednik Republike.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, Predsjednik je rekao: “To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom.”

Što se komemoracije za žrtve Bleiburga koja će održati na Mirogoju tiče, predsjednik Milanović je kazao: “Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”.

Nakon polaganja vijenca kod spomen-obilježja „Kameni cvijet“ Predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću i kod spomen-obilježja na romskom groblju u Uštici pored Jasenovca.