Predsjednik Republike predložio je Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske

08. ožujka 2021.
15:51

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je Zlatu Đurđević, profesoricu s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Potvrdio je to predsjednik Milanović novinarima u ponedjeljak u Petrinji.

„Profesorica Đurđević je pristala biti kandidatkinja. Ona je potpuno formirana, neovisna osoba, sveučilišni profesor u Zagrebu, s briljantnom karijerom“, kazao je obrazlažući zašto je predložio Zlatu Đurđević. Komentirajući najavu predsjednika Hrvatskog sabora  – koji je rekao da neće staviti prijedlog predsjednika Milanovića u proceduru ako kandidatkinja ne prođe javni poziv – predsjednik Milanović je podsjetio kako Gordanu Jandrokoviću nije smetalo kada je tadašnji premijer Sanader donio odluku o micanju ustaške ploče direktnom primjenom Ustava.

„To je bilo tada, danas je drugačije. Danas prvo doneseš zakon koji je neustavan, a doći ću i na tu temu, i kažeš da to nećeš staviti u proceduru. Ovdje je cilj sputati dolazak na čelo Vrhovnog suda osobu s integritetom i osobu koja nije dio organizacije, klike. Ekipe koja ne dopušta nikakve promjene. Gospođa Zlata Đurđević je prva liga. Vlada je nju kandidirala za međunarodne funkcije. Ako je dobra za Međunarodni kazneni sud, onda je valjda dobra i za hrvatski sud. Sada imamo osobu, pa da vidimo što će gospoda smisliti sljedeće. Moguće je da će prijedlog u Saboru stajati u ladici. Svaka vrsta pravnog i političkog nasilja je moguća. Oni to vole zvati vladavinom prava. To nije vladavina prava. Vladavina prava nije stalno mijenjati zakone i donositi neustavne zakone“, rekao je predsjednik Milanović.

Komentirajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima, koji je podnesen, predsjednik Milanović upozorava kako je „time pružena mogućnost HDZ-ovoj vertikali i osovini na Ustavnom sudu da donese odluku kakvu žele donijeti“. Ta odluka se u ovom trenutku koordinira između Vladimira Šeksa, njegovog vjenčanog kuma Miroslava Šeparovića i njegove najbliže suradnice koja je zajedno s njim politički ubačena u Ustavni sud, Snježane Bagić, upozorio je nadalje Predsjednik Republike i ukazao na apsolutističke ovlasti predsjednika Ustavnog suda.

„Predsjednik Ustavnog suda prima zahtjeve, tužbe, on određuje kada će pokrenut taj predmet. Dakle, ne odgovara ni jednom sucu, ne pita ih za mišljenje, to daje osobi u koju on ima povjerenje. Odluku onda pišu savjetnici, kojima ne znate ni imena ni prezimena, to su osobe od povjerenja. Vidjeli ste kako se donose odluke na Ustavnom sudu. Dinamikom kada to hoće Šeksov kum i prije toga ravnatelj obavještajne službe iz vremena HDZ-a, daju se sucima izvjestiteljima koje on odabere. To je čisti stranački privatluk. I izlaze van kada njima odgovara. U ovom slučaju će ostali suci, njih 11, biti obaviješteni dva dana, a to će biti negdje kad bude odgovaralo HDZ-u, Šeksu i Plenkoviću. I onda će doći s tom odlukom i reći  – Zakon je ustavan. To se zove vladavina prava?“, upitao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike je ponovio kako neće odustati od svog prijedloga za predsjednicu Vrhovnog suda. „Moja kandidatkinja je profesorica Zlata Đurđević i to je to. Ne znam što bi se moralo dogoditi, kakva bi se mrlja u njenoj karijeri morala dogoditi ili otkriti da ja svoje mišljenje promijenim. Ja ga neću promijeniti, to je moja kandidatkinja“, naglasio je.