Predsjednik Republike primio izaslanstvo Hrvatske psihološke komore

29. travnja 2020.
15:35

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske psihološke komore u kojemu su bile predsjednica komore Andreja Bogdan i volonterke Mreže telefona za psihološku pomoć Nada Kegalj, Anita Lauri Korajlija i Inge Vlašić Cicvarić koje su ga upoznale s aktivnostima volontera psihologa tijekom krize izazvane koronavirusom i nakon potresa u Zagrebu.

Mreža telefona za psihološku pomoć pokrenuta je jer su  psiholozi željeli pomoći građanima u kriznoj situaciji i , kako su posebno naglasili, jer im je stalo do mentalnog zdravlja nacije. U tom cilju Mreža telefona za psihološku pomoć pokrenuta je 20. ožujka, u nju se volonterski uključilo 180 psihologa koji pomoć pružaju na 25 telefonskih lijina 24 sata dnevno u svim hrvatskim županijama. Prema njihovim riječima, u proteklih mjesec dana imali su preko 1200 poziva, a Mreža je pripremila i online priručnik za građane i stručnjake koji je javno dostupan svima i do sada ga je iskoristilo preko 7500 ljudi.

U Hrvatskoj psihološkoj komori smatraju kako bi između dva i pet posto ljudi u Hrvatskoj moglo imati trajne psihološke posljedice zbog ove krize. Upozoravaju pri tome kako u sustavima zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i obrazovanja broj zaposlenih psihologa ne prati stvarne potrebe, iako Komora ima preko 4000 članova koji mogu obavljati poslove psihološke pomoći i podrške.